Pierderile cauzate de catastrofele naturale in cursul anului 2011 s-au ridicat la 95 miliarde de dolari, potrivit raportului publicat de Marsh, companie internationala de brokeraj in asigurari si consultanta de risc.
Potrivit raportului pe anul 2011, in primul trimestru pagubele produse de calamitati naturale au fost de 54 miliarde de dolari, in trimestrul al doilea acestea au scazut la 20 miliarde, ajungand la 6 miliarde in trimestrul trei. In trimestrul al patrulea pagubele au crescut din nou pana la 15 miliarde de dolari.
Comparativ cu anul precedent daunele inregistrate in urma calamitatilor naturale au crescut cu peste 225%.
Astfel, tarile afectate de catastrofe majore anul trecut au simtit cresteri ale preturilor cu asigurarile. In Japonia, asigurarile care acopera riscul de cutremur s-au scumpit cu 50%. In Tailanda, unde daunele asigurate suferite in urma inundatiilor din zona Bagkok s-au ridicat la 10 miliarde dolari, cresterile au fost de 30%.
De asemenea, cutremurele din Noua Zeelanda au ridicat primele de asigurare cu 30 de procente, in timp ce in Australia, Taiwan si Malaezia acestea au crescut cu 20%.
Asigurarile de calamitati naturale au atras prime brute subscrise de peste 800 milioane lei
La finele trimestrului trei al anului in curs, primele brute subscrise pentru segmentul de asigurari de incendii si calamitati naturale totalizau 807,6 milioane lei, potrivit datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Conform aceleasi surse, despagubirile brute au fost la finele aceleasi perioade de 168,6 milioane lei.
"In Romania riscurile catastrofale sunt acoperite in cadrul politelor de tip Property, acestea fiind: cutremur, inundatii, alunecari de teren. Pentru persoanele fizice a fost creat Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care emite acele polite obligatorii de 10, respectiv 20 de euro care acopera riscurile mentionate mai sus. In ceea ce priveste anul 2011, incidenta daunelor generate de riscurile catastrofale a fost mai mica in randul clientilor Marsh Romania, fata de 2010 cand, o serie de inundatii, au generat foarte multe daune", a declarat, luni, pentru Green Report, marketing coordinator Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare, Liviu Huluta.
Marsh este parte a Marsh & McLennan Companies, un grup ce ofera servicii profesionale prin 51.000 de angajati la nivel mondial si cu venituri de peste 10 miliarde dolari, din grup mai facand parte si Guy Carpenter, specialist in risc si reasigurari, Mercer, furnizor de servicii si consultanta HR si Oliver Wyman, consultanti de management. Grupul este listat (simbolul: MMC) pe bursele din New York, Chicago si Londra.
Foto: endisclose.blogspot.com