Prin programul Casa Verde, care urmeaza sa fie reluat in martie, o casa in care locuiesc 3-5 persoane poate beneficia de un sistem de panouri solare pentru apa calda la un pret care sa se incadreze in fondurile oferite de stat. Cheltuielile cresc insa atunci cand numarul locatarilor este mai mare, in cazul in care proprietarii doresc si incalzire prin panouri solare, ori cand panourile sunt de o calitate foarte buna.
Sistemele de panouri solare pentru case pot fi de trei tipuri: pentru apa calda doar in timpul verii, pentru apa calda tot anul sau pentru apa calda si aport la caldura.
Necesarul de energie se calculeaza in functie de numarul locatarilor care folosesc apa calda din boilerul conectat la panou. Astfel, pentru o locuinta in care traiesc 3-5 persoane, este suficient un boiler de 135-162 litri, a explicat pentru “Green Report” Adrian Berneaga, directorul firmei Solar Duo Best.
Necesarul de apa calda, acoperit pana la 100%
Un astfel de panou acopera necesarul de apa calda al unei locuinte intr-un procent de 80-100%. De primavara pana toamna, razele solare sunt suficiente pentru a acoperi intreaga cerere de apa calda, iar in timpul iernii, procentul este in jur de 75%.
De asemenea, sistemele cu aport la caldura pot furniza intre 30 si 40% din energia termica intr-o locuinta. Acest procent depinde de intensitatea razelor solare.
Cat platesti, atata face
Panoul solar necesar pentru a alimenta un asemenea boiler costa 6.000 de lei, exact cat finantarea oferita prin Administratia Fondului de Mediu. Astfel, doritorii nu mai trebuie sa scoata bani din buzunar pentru panou, instalare, racordare sau manopera. Singurele cheltuieli suplimentare apar in cazul panourilor mai scumpe, cu garantie mai mare.
“Pentru o casa cu 3-5 locatari, noi oferim un panou la 8.000 de lei, deci clientul trebuie sa plateasca diferenta de 2.000 de lei. Insa oferim o durata medie de viata de 25 de ani si 5 ani garantie. Din pacate, sunt foarte multe firme pe piata care importa panourile din China, avand doar un an garantie, perioada minima pe care o cere statul, iar de regula pensionarii apeleaza la acestea, deoarece finantarea le acopera toata cheltuiala. Insa ii tine fix un an panoul”, a declarat Lucian Golea, distribuitor de panouri solare prin firma Akuna Sol SRL.
De asemenea, sunt mai costisitoare sistemele care ofera nu numai apa calda menajera, dar si aport la caldura.
Birocratia prelungeste obtinerea banilor pana la 4 luni
Cel mai lung pas al intregii proceduri de accesare a finantarii pentru panouri solare prin Casa Verde este analiza cererii depuse la AFM. Acest proces poate dura intre doua si patru luni.
“Este foarte greu de explicat de ce dureaza asa de mult. Eu va spun in cunostinta de cauza, deoarece am vorbit cu juristi, cu experti de la AFM: dosarul este standard, are documente simple, iar analiza ar trebui sa dureze cel mult o jumatate de ora”, a adaugat Adrian Berneaga.
Dupa obtinerea aprobarii, solicitantul are la dispozitie un an sa execute lucrarea. Instalarea panoului, cu toate pregatirile necesare, dureaza o zi sau doua. Dupa doua zile se face proba lucrarii, iar solicitantul poate depune actele pentru a primi plata de la AFM. De regula, banii sunt primiti in 2-5 saptamani.