Combustibilul pe baza de biomasa este una dintre solutiile ecologice de incalzire, ideala mai ales pentru cei care traiesc in zone care nu sunt conectate la reteaua de gaze. Sobele cu peleti le pot inlocui cu succes pe cele cu lemne, eliminand problema fumului sau a spatiului de depozitare a lemnelor.
Cei care isi echipeaza locuintele cu centrale termice ce folosesc astfel de combustibil pot obtine finantare prin programul „Casa Verde”, care va fi lansat anul acesta in luna aprilie. Potrivit reprezentantilor Adminsitratiei Fondului pentru Mediu, inca nu s-au stabilit sumele acordate in aceasta sesiune si acestea vor fi publicate la finalizarea Ghidului de finantare.
Anul trecut, statul a oferit pana la 6.000 lei pentru instalatiile de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Scapati de iarna cu 5 tone de peleti
Peletii sunt un combustibil ecologic, fiind produsi din rumegus, scoarta, resturi de copaci, sau chiar plante prelucrate si cultivate special in acest scop.
In plus, au o putere calorica mai mare decat a lemnului obisnuit, ard aproape fara emisii de fum, costuri mai mici de transport, o logistica imbunatatita de stocare si utilizare automatizata. Cenusa rezultata, care reprezinta sub 1,5%, este un excelent ingrasamant natural.
Fiind un combustibil solid, peletii se preteaza pentru case, blocuri cu centrale de bloc, centrale de cartier sau instalatii industriale.
Cei care apeleaza la aceasta solutie sunt, potrivit reprezentantilor firmei EcoPellets, „cei care s-au saturat sa se trezeasca la 4 dimineata sa bage lemne in soba si cei care s-au saturat sa plateasca factura de gaz de 1.000 de euro pe perioada iernii, cand puterea calorica este redusa cu 30%”.
„O casa bine facuta si izolata, de circa 200 de metri patrati, ar trebui sa treaca iarna, adica din luna octombrie pana in mai, cu 5 tone de peleti”, a explicat un reprezentant al firmei EcoPellets. El a mentionat ca o tona de peleti costa 150 de euro cu TVA.
Producatorul da asigurari ca un sac de 15kg de peleti produce cel putin 4.500Kcal/kg. Deci, un sac de peleti, va contine minimum 67.500 Kcal, adica aproximativ echivalentul a 8 metri cubi de gaz natural sau 35kg lemne la 25% umiditate.
Centrale romanesti, de la 6.000 euro
Firma romaneasca Ecohornet produce centrale termice pe peleti cu puteri cuprinse intre 15kW- 80 kW. Instalatiile pot fi folosite pentru incalzirea si producere apei calde menajere in case, vile, hoteluri, scoli, spitale, sedii de birouri.
Centralele termice Ecohornet pot fi conectate atat la instalatiile clasice de incalzire( calorifere,ventiloconvectori,incalzire prin pardoseala ) sau pot fi interconectate cu alte sisteme de producere a energiei termice(panouri solare,pompe de caldura etc).
Potrivit producatorului, randamentul arderii urca pana la 98%, consumul de combustibil fiind de 20g-30g/kWh instalat.
De regula, evacuarea cenusii se face manual la 30-60 de zile, in cazul in care instalatia functioneaza la putere maxima. La cererea cumparatorului se poate extinde autonomia si se poate implementa un sistem pentru evacuarea automata a cenusii.
Pretul unei instalatii cu o putere 15 kW porneste de la 5.940 euro pentru incalzirea unui spatiu de pana la 375 metri cubi. Intr-o cladire bine izolata, locatarii vor avea nevoie pentru incalzirea cu acest sistem de aproximativ 2,6 tone de peleti/an, cantitate ce ajunge pana la 3,9 tone in cazul cladirilor neizolate. Pretul unei centrale de 80kW porneste de la 13.100 euro, fara TVA.