Obiceiurile românilor în bucătărie. Câți nu consumă ce au gătit cu o zi înainte și câți se simt vinovați pentru asta

Risipim 30% din alimentele produse la nivel global, în timp ce 800 de milioane de oameni suferă de foamete. Cu toate acestea, rar ne facem mustrări de conștiință pentru alimentele pe care le trimitem la groapa de gunoi, pentru a se descompune și a polua mediul. Un studiu Ikea arată cât de vinovați se simt locuitorii capitalei pentru risipa alimentară.

10_20_foodwaste

Obiceiurile alimentare ale românilor au un impact direct atât asupra calității hranei consumate, cât și asupra mediului înconjurător. Pentru a afla care sunt aceste obiceiuri și cum ne influențează ele stilul de viață, Ikea a realizat un studiu la nivel internațional, în peste 10 capitale ale lumii.

L-a replicat apoi la nivel local, pe un eșantion de peste 1.000 de bucureșteni. Iată ce au descoperit:

Cât de variate sunt mesele bucureștenilor

33% dintre bucureștenii chestionați au declarat că mănâncă același lucru la micul dejun în fiecare zi, procent cu 19 puncte mai mic decât media globală. Lucrurile se schimbă însă atunci când vine vorba despre cină: 35% dintre respondenți mănâncă aproximativ același lucru, în timp ce media globală este de 42%.

De asemenea, studiul indică faptul că mai mult de jumătate dintre respondenți au căutat rețete pe internet. Acest lucru ar putea sugera faptul că românii încă își mai gătesc singuri, ceea ce este un lucru îmbucurător dacă luăm în considerare faptul că o mare parte din risipa alimentară se produce în restaurante.

infografika_navike_u_kuhinji_ROM

Câți bucureșteni nu știu ce au în frigider

În ceea ce privește risipa alimentară, doar 40% dintre femeile din București se simt vinovate pentru mâncarea pe care o aruncă. Procentul este și mai mic în rândurile bărbaților: doar 35% se simt vinovați.

Totuși, în raport cu datele obținute la nivel intenațional, stăm mai bine: doar 25% dintre respondenții altor state se simt responsabili pentru această risipă, deși aruncăm la nivel global 30% din mâncarea produsă, în timp ce 800 de milioane de oameni suferă de foamete.

Se pare că o cauză a risipei este faptul că nu știm ce avem în frigider și considerăm a fi vechi ceea ce încă nu este. 21% dintre respondenți au mărturisit că se întâmplă să cumpere alimente și să descopere apoi că deja le aveau, iar 20% nu mănâncă ceea ce au gătit cu o zi înainte.

În același timp, stăm destul de bine la numărul persoanelor care declară că sortează deșeuri, majoritatea produse în bucătărie: se pare că 58% dintre bucureștenii cu venituri mari au acest obicei.

Studiul Ikea mai arată faptul că 74% dintre bucureșteni mănâncă în bucătărie în timpul săptămânii, 57% își doresc să mănânce alături de cei dragi, iar 31% nu s-ar simți bine dacă cineva s-ar uita în bucătăria lor. Se simt ei oare vinovați de obiceiurile alimentare?

spot_img

Ultimele știri