Statul român a încasat în primele 9 luni ale anului peste 143,4 milioane de euro în urma comecializării pe platforma de licitații comună UE (EEX) a cetificatelor de emisii gaze cu efect de seră aferente instalaților staționare, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.
Astfel, în luna septembrie 2016, au fost vândute 3,6 milioane de certificate de emisii pentru care s-au încasat 15.228.000 euro.
Potrivit Agerpres, în luna ianuarie, Finanțele au încasat peste 16,5 milioane euro din asemenea certificate, în februarie circa 18,7 milioane de euro, în martie suma de 17,9 milioane de euro, în aprilie — 18,8 milioane de euro, în mai — 14,9 milioane de euro, în iunie — 20,4 milioane de euro, în iulie — 15,8 milioane euro, iar în august — 5,2 milioane euro.
România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră începând cu data aderării la UE, 1 ianuarie 2007.
Varianta inițială a Directivei ETS prevedea ca o proporție semnificativă, respectiv minimum 95% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră să fie alocate cu titlu gratuit. Această alocare s-a realizat prin intermediul planurilor naționale de alocare, care au fost aprobate de Comisia Europeană.
În primele două etape ale EU ETS, statele membre au avut responsabilitatea pentru stabilirea regulilor de implementare a schemei, inclusiv stabilirea nivelului maxim de certificate la nivel național și a metodologiei de alocare utilizate. Astfel, fiecare stat membru a stabilit, pe baza propriilor reguli, un plafon național de emisii de gaze cu efect de seră pentru activitățile industriale care intră sub incidența prevederilor acestui mecanism.
Alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră s-a realizat prin intermediul Planului Național de Alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru perioadele 2007 și 2008-2012, document prin care a fost stabilit numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate la nivel național, precum și la nivelul fiecărei instalații care intră sub incidența prevederilor HG nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare.
Cea de-a treia etapă a schemei EU ETS va avea o durată de 8 ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020.