Căsuța Plantelor din Țarina aduce flora spontană în atenția românilor

Mirela Lazurca organizează, la Roșia Montană, workshop-uri în care îi învață pe participanți să recunoască plantele din flora spontană. Apoi, în Căsuța Plantelor din Țarina, le transformă în uleiuri, săpunuri, creme, le păstrează în ierbare sau pur și simplu le mănâncă.

Căsuța Plantelor din Țarina aduce plantele din flora spontană în atenția românilor

Plecată de mulți ani din România și stabilită în Italia, Mirela Lazurca voia să salveze lumea, după cum spune, așa că s-a implicat în proiecte umaniste în Africa, dar și în proiecte sociale din Roma și Napoli. Însă, o criză profundă a făcut-o să realizeze că își dorește o altfel de viață și că are nevoie să facă schimbări majore în felul în care trăiește.

Așa a ajuns să adere la rețeaua Vivere con gioia („Trai cu bucurie”), din care fac parte peste 30 de locații din Italia, care au în comun interesul și respectul pentru natură, dar mai ales pentru flora spontană.

vegis.ro

„Ziua lucram în grădină, prelucram lemnul, organizam workshop-uri, pictam, culegeam plante, le procesam, iar seara aveam activități pentru suflet gen yoga, tai chi, băi de sunete, ne întâlneam mai mulți și cântam la percuții, alte instrumente și voce. Locul era primitor, de aceea aveam întotdeauna vizite”, a povestit Mirela pentru Green Report.

Căsuța Plantelor din Țarina aduce plantele din flora spontană în atenția românilor

După patru ani de trăit în mijlocul naturii, femeia a privit înapoi spre România și a știut că trebuie să se întoarcă.

„Înțeleg procesul prin care trecem ca țară. Am trecut printr-o sărăcie materială puternică, viața la țară a fost grea și mulți au fugit la oraș. Dar acum trecem prin ceva mult mai rău, o sărăcie sufletească, iar ăsta este un rezultat al capitalismului. Pe când, în alte țări ale Europei, oamenii au conștientizat deja că «banii nu aduc fericirea», aici, în România, suntem în plinul acestui proces. Cumpărăm, ne îndatorăm, doar să avem siguranțe, iar copiii noștri să aibă ce noi nu am avut”, a mai spus aceasta.

A vrut un loc în munții Apuseni și a ales localitatea Țarina, județul Alba. De la ea de acasă, de la 1.000 de metri altitudine, unde locuiește împreună cu Ariel, fiica sa de cinci ani, se vede satul Roșia Montană.

Căsuța Plantelor din Țarina aduce plantele din flora spontană în atenția românilor

„Am ales un loc destul de retras, unde natura este încă necontaminată, în mare parte. Locul în care trăim mă ajută să fiu în conexiune cu esențialul și cu simplitatea vieții. Astfel, în mod natural, intri în armonie cu ciclicitatea anotimpurilor și în strânsă legătură cu pământul. Poate a venit momentul să nu ne mai gândim la cum sa facem bani chinuind natura, ci să ne preocupăm, fiecare în modul lui, în a proteja-o”.

La scurt timp s-a născut și proiectul Căsuța Plantelor din Țarina, parte din rețeaua Vivere con gioia. În fiecare anotimp, Mirela organizează întâlniri de recunoaștere a plantelor sălbatice, după care participanții fac ierbare, laboratoare de săpunuri, uleiuri. În plus, ține laboratoare creative cum ar fi lână împăslită sau alte tipuri de produse hand made, organizează workshop-uri de prelucrare a lemnului, de olărit, de colorat țesuturi cu plante tinctoriale, învață să cânte la instrumente muzicale, fac pizza la cuptor cu lemne.

Căsuța Plantelor din Țarina aduce plantele din flora spontană în atenția românilor

Anul trecut a organizat un eveniment în colaborare cu Forage Kitchen, un incubator din Statele Unite care are ca scop promovarea producătorilor locali și încurajarea sesiunilor de gătit în spații care pot fi folosite de mai multe persoane. Din acest program fac parte și bucătari specializați în flora spontană.

Meniul de la Căsuța Plantelor din Țarina, în funcție de anotimpuri

Mirela spune că în România cresc plantele de care noi avem nevoie și încurajează pe toată lumea să-și ia nutrienții din natură, nu din supermarket.

„Toate plantele pe care le avem în grădină au ca prototip original o planta sălbatică, iar multe dintre ele se găsesc și în flora României. În fiecare anotimp, natura are alimentele de care organismul nostru are nevoie”, a mai spus femeia.

Căsuța Plantelor din Țarina aduce plantele din flora spontană în atenția românilor

Primăvara: pentru detoxifierea organismului – păpădie crudă, cu tot cu rădăcină sau limfă de mesteacăn; pentru vitamine și fier – pesto din urzici; pentru enzime, minerale, vitamine – muguri.

Vara: flori, salate, frăguțe, zmeură, afine, ciuperci.

Toamna: pentru betacaroten, antioxidanți și vitamine – măceșe, coarne, cătină, păducel, scoruș, porumbe, mere, pere, prune, nuci. Pentru pregătirea pentru iarnă: murături cu ingrediente din grădină, siropuri, dulcețuri, leurdă in ulei, borcane de pesto, ciuperci uscate.

Căsuța Plantelor din Țarina aduce plantele din flora spontană în atenția românilor

Iarna este momentul în care Căsuța Plantelor intră la hibernat. Deocamdată, Mirela și Ariel pictează, fac obiecte hand made, citesc și se dau cu sania. Pe viitor, vor să învețe să facă traiste, coșuri, covoare și țesături.

Pentru că sunt în vârf de munte, iar Țarina este legată de satul Roșia Montană de un drum de țară de trei kilometri, Mirela speră acum să strângă bani din donații pentru o Dacie 4×4. În plus, acceptă donații de resturi de piele și lână împăslită, ulei de la prăjeli, pe care îl transformă în săpunuri, și sticle și borcane.

Căsuța Plantelor din Țarina aduce plantele din flora spontană în atenția românilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri