Castorul se intoarce in Lunca Muresului Inferior

Castorul a reaparut in Lunca Muresului Inferior, dupa o absenta de peste 170 de ani, informeaza Agerpres.

Primele urme lasate de aceasta specie au fost vazute de un agent de teren din cadrul Administratiei Parcul Natural Lunca Muresului (PNLM). Inginerul Ovidiu Parv, director al administratiei PNLM, sustine ca reaparitia castorului in acest sector al Muresului era anticipata, avand in vedere ca in toamna anului trecut au fost gasite dovezi privind prezenta acestei specii si pe malul ungar al raului , undeva in dreptul localitatii Cenad din judetul Timis. Potrivit sursei citate, castorul este o specie indigena care a disparut din Romania la mijlocul secolului al XIX -lea ca urmare a vanatorii excesive, dar si consolidarilor de mal ale raurilor. Romania nu a fost un caz singular, castorul disparand in aceeasi perioada sau putin mai tarziu, din cele mai multe tari europene.

"In mod legitim se pune intrebarea cum este posibil sa apara din nou dupa zeci de ani . Pe deoparte, acest lucru s-ar putea datora repopularii , intre anii 1991 si 1993 , pe cursul raului Tisa , in zona maghiara a Ungariei , iar pe de alta parte s-ar putea datora unui proiect derulat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) din Brasov ce avea drept scop reintroducerea castorului in Romania. Aceasta a doua varianta este mai plauzibila , intrucat este de data mai recenta si s-a intamplat chiar pe Mures", a precizat ing. Ovidiu Parv.

In cadrul celei de a doua actiuni, dupa ce ICAS Brasov a reusit in anul 1998, sa reintroduca castorul pe raul Olt si pe Dunare in zona Insulei Mici a Brailei. A urmat si repopularea cu aceasta specie a raului Mures, fiind ales ca sector pentru reintroducere o zona de cativa kilometri lungime in aval si amonte de localitatea Barzava , unde in anul 2002 au fost eliberate 31 de exemplare. Castorii au fost adusi din Germania, fiind eliberati intr-un habitat studiat inainte si considerat extrem de favorabil pentru inmultirea lor. In anii urmatori, prezent a castorului a fost semnalata in judetul Hunedoara, cat si in amonte de orasul Lipova, confirmandu-se astfel ipotezele privind bonitatea habitatului. La Administratia PNLM s-au primit informatii in acest sens de la pescarii din zona respectiva, de la angajati ai Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara, dar mai ales din observatiile de pe teren efectuate pe sectorul Mintia – Arad al Muresului.

"Dezvoltarea castorului, specie protejata la nivel european, poate fi afectata de distrugerea vegetatie de plop si rachita, astfel ca, in acest moment, repopularea sa este inca periclitata. De aceea, in Parcul Natural Lunca Muresului exista o preocupare sporita in vederea conservarii lui", a precizat ing. Ovidiu Parv, director al administratiei PNLM.

Castorul (castor fiber) este un animal strict erbivor care, insa, poate afecta doar in mica proportie culturile agricole. Aceasta deoarece fiind un animal teritorial, care nu se departeaza mai mult de 30 m de malurile raurilor, nu ajunge astfel la culturile agricole care se gasesc in general la o departare mai mare. Nu se hraneste cu peste, astfel ca pentru pescari nu reprezinta un pericol privind depupularea paiscicola. Taie arbori ce au uneori un diametru chiar mai mare de 20 cm, incepand lucrul spre inserat si oprindu-se abia la rasaritul soarelui. Arborii care sunt rosi si doborati nu sunt folositi doar pentru hrana si pentru construirea adaposturilor, ci uneori si pentru realizarea de baraje, pe raurile cu latime mica si adancime de pana la 50.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri