Text de ADRIAN MOISA
„Casa Verde”, in varianta anuntata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, in martie, promite sa aduca energia verde in mijlocul nostru. De felul in care vor arata normele de aplicare a programului va depinde foarte mult perceptia populatiei asupra tehnologiilor verzi, pentru multi ani de acum inainte. si inclusiv dezvoltarea unei industrii care promite beneficii reale pentru mediul inconjurator, dar si pentru noi toti, ca locuitori ai acestui mediu.
Suntem deja la a patra modificare/adaugire substantiala a programului „Casa Verde”, de la „Casa Privata Verde” la „Primaria Verde” cu o excursie prin „Hotelul Verde” si, in sfarsit, cu o promisiune de reintoarcere la forma initiala prin declaratia de la inceputul lunii martie de la oradea a ministrului Borbely.
Indiferent de amanarile si inconsecventele de pana acum, trebuie spus ca programul de subventionare a sistemelor de producere a energiei din surse alternative este benefic temei eco in Romania, cata vreme are ca rezultat implementarea efectiva a unor sisteme functionale si cu utilitate economica.
In plus, revenirea la ideea de a subventiona persoane private pentru achizitia de sisteme energetice „verzi” ar putea avea cel mai mare impact pozitiv pe termen lung din mai multe motive.
In primul rand, prin efectul de educare practica a populatiei. Foarte putini vor beneficia de acest program la inceput, avand in vedere bugetul limitat, dar, chiar si asa, daca vecinul tau isi instaleaza un sistem cu panouri termo-solare vei avea un exemplu concret langa tine.
Vezi la vecin, vorbesti cu el, afli mai multe detalii despre ce inseamna operarea unui astfel de sistem si care sunt avantajele si dezavantajele de zi cu zi.
Nu acelasi efect de diseminare il are programul in varianta primaria/scoala/spitalul verde; putin probabil sa poti vizita punctul termic al scolii sau al spitalului si sa ceri detalii tehnice personalului institutiei.
Un alt efect benefic este demolarea barierei de neincredere a populatiei in tehnologiile noi. Se poate observa la consumatorul roman in general o tendinta de conservatorism, daca nu chiar o teama de a testa tehnologii noi, mai ales atunci cand pretul unui eventual esec este mare.
Prin efectul de educare mentionat mai sus, combinat cu sporirea increderii generale in astfel de tehnologii, se va ajunge la punctul in care din ce in ce mai multe familii isi vor achizitiona pe cont propriu sisteme energetice „verzi” fara a mai astepta sprijinul statului.
In al treilea rand, in cazul „primariei verzi” accesul firmelor este oarecum dificil din cauza specificului achizitiilor publice, care impun anumite bariere si o mare doza de birocratie.
Cu cat intrarea pe piata este mai facila, cu atat concurenta va fi mai mare. Nivelul de know-how si eficienta jucatorilor vor creste, avand ca rezultat preturi mai mici si oferte mai bune calitativ si mai diversificate.
Nu in ultimul rand, as mentiona ca efect benefic stimularea dezvoltarii breslei micilor instalatori, cei care in anii precedenti si-au castigat veniturile si experienta din instalarea de aparate de aer conditionat si centrale termice de apartament, iar in ultima vreme au fost foarte grav afectati
de caderea pietei constructiilor.
Sigur, si programul „Primaria Verde” da de lucru firmelor de instalatii si instalatorilor individuali, dar in mai mica masura. Insa la „Casa Verde” este necesar un volum mai mare de munca datorita numarului sporit de beneficiari.
Asa cum am aratat, miza este mare; prin ezitarile de pana acum in implementarea programului, populatia in general si chiar specialistii in domeniu au inceput sa-si piarda increderea in acest program si chiar asupra tehnologiilor „verzi”. Neincrederea este sporita si de discutiile din ultima vreme despre veridicitatea problemei incalzirii globale. Acest program are sansa de a pune tehnologiile verzi in mainile si sub ochii publicului larg, care, prin utilizare, le va descoperi avantajele.
Miza este mare si in sectorul privat, al instalatorilor. Ministerul poate restrictiona accesul la client, deci distributia si montajul sa fie in favoarea firmelor mari, consacrate.
Sau, din contra, sa faciliteze accesul pe aceasta piata a cat mai multor firme calificate si specialisti individuali, avand certitudinea ca noul val de entuziasm si de cunostinte tehnice aduse vor contribui la progresul mai rapid al acestui sector economic.
Din punctul meu de vedere, optiunea este simpla: Green power to the people!