Casa independenta energetic cu pret de pornire de la 50.000 euro

Compania Birta Group si concernului german Kago promit romanilor case independente energetic la un pret ce porneste de la 50.000 de euro. Conceptul a fost lansat astazi la Carrefour Militari, unde cei interesati pot vedea un prototip al casei verzi propuse de cele doua companii.

”Super-oferta” ce poate echivala, ca pret, o garsoniera consta intr-o constructie aproape sferica, realizata din materiale naturale, in special lemn. Pentru energia termica, locuinta este dotata cu colectoare solare care asigura caldura si apa calda menajera. Electricitatea este obtinuta prin panourile fotovoltaice ce furnizeaza energie solara.

”Pentru o casa de 120-200 metri, in care loucuiesc doi adulti si doi copii, luand in calcul eventualii musafiri de week-end, am calculat un necesar de 2,5 kilowati, asigurat de panouri. Datorita tehnologiei eficiente, panourile incalzesc chiar daca nu este soare, cum este cazul acum. Energia produsa in timpul zilei este inmagazinata intr-o baterie si poate fi folosita si noaptea”, a explicat Ioan Birta, manager Birta Group. Potrivit acestuia, casa poate fi dotata si cu sisteme de energie alternativa, pe baza de peleti, carbune sau gaz.

Clientul alege forma casei

Costul unei asemenea locuinte porneste de la 50.000 euro, dar depinde de gradul de izolare, modernizare si de instalatiile pentru care opteaza clientul. ”Forma casei nu este batuta in cuie, poate fi realizata in functie de preferintele clientului, dar aceasta este varianta cea mai eficienta, mai ales pentru ca foloseste lumina naturala la maximum. De asemenea, costurile depind si de materialele pe care le vrea fiecare pentru interior”, a mai spus Ioan Birta.

Potrivit acestuia, pretul tehnologiei de incalzire pentru o casa porneste de la 4.000 euro, ia cel al panourilor fotovoltaice de la 3.500 euro.

Colectoarele solare sunt fabricate in Germania si pot produce 50-60 litri apa calda intr-o ora, functionarea lor fiind permanenta, atat vara cat si iarna.

Pretul unui colector solar este de aproximativ 500 euro. Panourile incalzesc apa si in timpul iernii, la o temperatura exterioara de pana la minus 30 de grade Celsius, factura de incalzire putandu-se diminua, printr-o montare optima, cu pana la 50 % iarna si chiar 100 % in timpul verii.

Seminee si sobe cu lemn

Pentru asigurarea unei surse alternative de incalzire, compania produce o varietate de sobe si seminee de incalzire cu lemn. Acestea pot fi achizitionate la preturi ce pornesc de la 150 euro, pentru incalzirea unei camere de aproximativ 20 metri patrati. Pretul semineelor poate ajunge pana la cateva mii de euro, in functie de complexitatea instalatiei si marimea imobilului de incalzit.

”Nu exista inca o cultura a semineului in Romania. Oamenii nu stiu ca, folosind 3-4 lemne se poate incalzi o camera. Practic, cu 600-700 lei, cat ar costa lemnele, se asigura incalzirea unei sali cu semineu pentru intreaga iarna. In plus, Romania are suficit de lemn de 30%, in timp ce gazul este si carbunele sunt pe terminate, iar preturile lor vor fi tot mai mari”, a mai spus reprezentantul Birta.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri