Grupul celor opt mari tari industrializate care se vor intalni saptamana viitoare in Japonia nu pot singure sa stabileasca tinte la nivel mondial pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, arata un reprezentant al Casei Albe, informeaza Reuters.
„La rata la care cresc emisiile pietelor in curs de dezvoltare, actiunea doar din partea tarilor G8 nu va fi eficienta”, a declarat Dan Price, asistentul presedintelui Bush pentru afaceri economice internationale.
„De aceea noi credem ca toate marile economii si toate tarile semnatare ale conventiei ONU trebuie sa ia parte la discutiile pentru stabilirea tintelor pe termen lung”, a aratat Price in timpul unei discutii informative care a avut loc la Casa Alba.
Price a recunoscut necesitatea unor discutii la nivel international pentru stabilirea tintelor pe termen lung pentru reducerea cu 50% a emisiilor poluante pana in 2050, dar s-a limitat la a spune ca un acord este posibil sa fie stabilit la summitul de la Hokkaido, Japonia.
Pe langa intalnirile cu ceilalti lideri G8 se vor organiza discutii ale Statelor Unite cu alte mari economii. Aceste intalniri vor avea loc intre toate tarile G8 si economiile in dezvoltare cum sunt China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud.
Price a mai spus ca „progresele discutiilor vor fi reflectate de catre lideri si fara indoiala ca vor fi reflectate in declaratiile de saptamana viitoare”.
Liderii G8, Japonia, Canada, Franta, Germania, Italia, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite, s-au pus de acord anul trecut la Heiligendamm, Germania, sa ia serios in considerare o tinta globala de reducere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050.
Grupurile ecologiste spun ca summitul din acest an ar trebui sa mearga mai departe cu discutiile pentru aceasta tinta si sa stabileasca tinte pe termen scurt pentru tarile dezvoltate. Multi specialisti din comunitatea ecologista cred ca tinta ar trebui sa fie de 80% pana la jumatatea secolului.
Negocierile la nivel international din decembrie 2007 de la Bali in ceea ce priveste schimbarile climatice au ajuns la concluzia ca sunt necesari doi ani de discutii pentru adoptarea unui noi tratat in Copenhaga in 2009 care sa succeada Protocolul de la Kyoto.
Statele Unite nu au ratificat Protocolul, spunand ca cererea de captare a dioxidului de carbon ar dauna economiei si ar da un avantaj nemeritat tarilor care se dezvolta rapid, cum sunt China si India.