Cei care consumă cartofi prăjiți de două sau de trei ori pe săptămână își dublează riscul unei morți premature. Este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători italieni și britanici, după o analiză a unui studiu desfășurat pe o perioadă de opt ani.
Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu al Societății Americane de Nutriție. Acesta a fost efectuat timp de opt ani, pe un eșantion de 4440 de oameni, cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani.
Astfel, au constatat că subiecții cu cel mai mare consum de cartofi sunt feriți de un risc mai mare de mortalitate. Situația stă însă diferit atunci când vorbim despre cartofi prăjiți. Consumul acestui fel de mâncare de două sau de trei ori pe săptămână dublează riscul de moarte prematură.
Trebuie însă ținut cont de faptul că cercetătorii nu au corelat rezultatele cu alți factori care ar fi putut crește acest risc: obezitatea, sedentarismul și cantitatea de sare consumată. Nicola Veronese, unul dintre cercetători, explică legătura dintre consumul de cartofi prăjiți și mortalitate:
Chiar dacă este un studiu observațional, credem că uleiul de gătit, bogat în grăsimi de tip-trans, este un factor important în explicarea mortalității crescute în rândurile celor care consumă cartofi.
Grăsimile de tip-trans cresc cantitatea de colesterol dăunător din sânge și poate provoca boli de inimă.