Soții István Lőrincz și Krisztina Bota din Oradea au fondat Asociaţia Salvatorilor de Cărţi prin care pun la dispoziția pasionaților de citit 15.000 de cărți pe care le-au salvat de la gunoi sau care le-au fost donate.
Acum 10 ani, orădeanul István Lőrincz a găsit, lângă un coș de gunoi, două cutii de banane pline cu zeci de cărți. De atunci, potrivit ebihoreanul.ro, a colecționat toate cărțile pe care le-a găsit abandonate, cu scopul de a le citi, iar în demers i s-a alăturat și soția lui.
Când li s-a umplut casa de cărți, au decis că trebuie să le dea mai departe și au lăsat volume în parcuri, prin copaci şi pe bănci. Apoi au fondat Asociaţia Salvatorilor de Cărţi și au expus cele 15.000 de exemplare – din toate domeniile şi în mai multe limbi – în beciul unei case din Oradea, de pe strada Cuza Vodă nr. 27.
Uneori, cei care îl văd că strânge cărțile de la gunoi îi oferă altele în plus.
„Cel mai des, sunt tineri care au moştenit o casă sau un apartament şi vor rapid să golească tot”, a explică István pentru ebihoreanul.ro.
Cărțile sunt apoi împrumutate celor care vor să le citească în beciul din Cuza Vodă 27 sau date la schimb cu alte cărți sau contra unei donații. Biblioteca poate fi vizitată de marţi până sâmbătă, între orele 15 şi 20.
Anul trecut, cărţile au făcut parte dintr-un anticariat mobil: au fost plimbate prin oraş, cu o bicicletă special trimisă de o firmă din Ungaria. Pentru viitor, cei doi soți își propun să amenajeze o sală de lectură, unde să poată ţine ateliere gratuite pentru copii și seri de literatură, iar biblioteca să devină un anticariat social, unde fiecare carte să aibă un preţ, între 3 şi 30 de lei, şi să poată fi vândute şi online. Banii vor fi investiți apoi tot în cărți.
Asociaţia Salvatorilor de Cărţi organizează, pe 8 septembrie, Festivalul Cărților Deschise, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea.
Pentru donații de cărți, Asociația poate fi contactată aici.