Care sunt țările cu cea mai sustenabilă energie. Pe ce loc este România și cum își poate îmbunătăți performanțele

Consiliul Mondial al Energiei a publicat recent un clasament al țărilor lumii, în funcție de sustenabilitatea energiei furnizate populației. Pentru realizarea lui, specialiștii au luat în considerare aspect precum securitatea energetică, accesibilitatea și ponderea energiei regenerabile în mixul energetic. În clasamentul general, România ocupă poziția 56 din 130.

01_21_energie_lead

În contextul semnării acordului climatic global în luna decembrie a anului trecut, subiectul asigurării energiei din surse regenerabile este adus în discuția publică din ce în ce mai des. Consiliul Mondial al Energiei a realizat un clasament al țărilor lumii, în funcție de capacitatea lor de a asigura securitatea energetică, accesibilitatea și sustenabilitatea energiei furnizate.

Specialiștii au luat în considerare aspecte precum managementul surselor energetice, fiabilitatea infrastructurii, capacitatea de a acoperi cererea, accesibilitatea, prețul, eficiența energetică și caracterul regenerabil al resurselor folosite pentru producția de energie.

În clasamentul general, Elveția ocupă prima poziție. Este urmată de Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Canada, Franța, Finlanda și Noua Zeelandă. Atunci când vine vorba despre securitatea energetică, pe primul loc este Canada. O urmează Danemarca și Statele Unite și Marea Britanie. La accesibilitate, podiumul este ocupat de Statele Unite, Canada și Luxemburg, iar în ceea ce privește sustenabilitatea, se remarcă Elveția Costa Rica și Columbia.

România, situată în prima jumătate a clasamentului

România ocupă poziția 56 din 130 în clasamentul general, poziția 20 la securitate energetică, 74 la accesibilitate și 97 la sustenabilitate.

01_21_energie

În explicațiile corespunzătoare performanțelor obținute de țara noastră, analiștii precizează că se așteaptă ca legea energiei regenerabile să stimuleze producția de energie din surse alternative. Ei menționează însă că această lege a fost amânată din 2008 și până acum, ceea ce a generat neîncredere în rândurile investitorilor. Cu toate acestea, sectorul a înregistrat o creștere mică, dar constantă.

Printre măsurile lăudate de specialiști se numără izolarea clădirilor pentru eficientizare energetică, reducerea producției de energie din cărbune și integrarea României pe piața energetică europeană în 2014, alături de Cehia, Slovacia și Ungaria.

Pentru îmbunătățirea performanțelor din sectorul energetic, Consiliul Mondial al Energiei recomandă autorităților române să încerce integrarea surselor de energie regenerabilă, să dezvolte infrastructura, să continue eforturile de integrare pe piața energetică europeană, să își mărească eforturile de adaptare la impactul de mediu pe care îl are producția de energie și să își intensifice măsurile de eficientizare energetică.

spot_img

Ultimele știri