Care sunt “sectoarele verzi” cu potențial investițional

Dacă până în urmă cu un an și jumătate unul dintre „sectoarele verzi” cele mai active, și care a atras cele mai multe investiții străine, era domeniul energiei regenerabile, mai ales proiectele eoliene și parcurile fotovoltaice, odată cu recentele schimbări legislative, care au afectat profitabilitatea acestora, atenția potențialilor investitori se mută încet către alte domenii cu potențial de creștere.

Roxana Ionescu, partener NNDKP

Agricultura bio, cogenerarea și eficiența energetică sunt și ele sectoare cu potențial de a deveni „sectoare verzi” relevante, inclusiv pe fondul obligației României de a asigura transpunerea și implementarea efectivă a normele Uniunii Europene în domeniu. Dar și aici potențiale provocări sunt date de cadrul legislativ stufos și, câteodată, necorelat, precum și de lipsa unui dialog efectiv între autorități și industriile relevante, inclusiv în contextul promovării unor acte normative noi”, a declarat, pentru Green Report, Roxana Ionescu, partener NNDKP și coordonatorul practicii Dreptul mediului.

Roxana Ionescu a adăugat că una dintre condițiile principale pentru ca aceste sectoare să devină și să rămână atractive pentru investori, este asigurarea unui cadru flexibil de implementare a proiectelor, inclusiv din perspectiva avizelor și autorizațiilor cerute pentru activitățile din domeniu și corelarea lor efectivă.

Cristina Ana, coordonator Departament Fonduri Structurale, Ţuca Zbârcea & Asociații

Fiecare dintre sectoarele „verzi” – agricultura bio, energie regenerabilă, cogenerare, eficiență energetică – are, în teorie, un potențial ridicat de atragere de noi investiții, însă interesul real ar companiilor va putea fi testat doar pe termen lung. Evident, susținerea acestor investiții prin intermediul fondurilor europene ar putea stimula alocările în sectorul „verde”, însă dezvoltarea de proiecte în această zonă depinde și de alți factori, cum ar fi stabilitatea climatului economic și politic în general, predictibilitatea cadrului legislativ și în materie fiscală ș.a.m.d”, consideră Cristina Ana, coordonator Departament Fonduri Structurale, Ţuca Zbârcea & Asociații.

Anca Velicu, avocat specializat în domeniul energiei al casei de avocatură Schoenherr, a identificat, pe lângă domeniile de eficienta energetică, biomasă și agricultură bio, și pe cel al proiectelor de producere a energiei regenerabile de mici dimensiuni (puteri instalate de până 1 MW sau 2 MW, în funcție de tehnologie).

Anca Velicu, avocat Schoenher

România are de îndeplinit anumite ținte stabilite la nivel European privind eficienta energetică. Prin urmare, exista acest fundal care va încuraja investițiile în soluții de eficienta energetică, similar celui care în urmă cu câțiva ani dădea startul revoluției din domeniul energiei regenerabile. În ceea ce privește biomasa, înțelegem că România are resurse importante care pot fi valorificate”, a punctat Ana Velicu.

Biocombustibil, biomasă și eficiență energetică

Mădălina Grigoraș, avocat Maravela & Asociații, atrage atenția asupra producției de biocombustibili, o alternativă mai ieftină decât petrolul, și, deci mult mai atractivă, dar și asupra eficienței energetice care se conturează ca un nou trend.

Mădălina Grigoraș, avocat Maravela & Asociații

Pentru agricultori, unul din avantaje îl reprezintă și faptul că producătorii de biodiesel plătesc de cele mai multe ori jumătate din prețul culturilor de rapiță în avans. În plus, Ministerul Agriculturii asigură sprijin financiar cultivatorilor de plante energetice non-agricole, conform cadrului legislativ stabilit de Politica Agricolă Comună. Totuși, evoluția producției naționale de biodiesel depinde de legislația privind acest sector, care este incertă și prezintă restricții la nivelul cantității de biodiesel ce poate fi produsă”, a explicat Grigoraș.

Altă sursă regenerabilă de interes, în contextul în care România se confruntă cu serioase probleme privind încălzirea locuințelor, este biomasa lemnoasă, care câștigă tot mai mult teren. Dovada o reprezintă demararea construcțiilor celei mai mari microcentrale pe bază de biomasă din Europa de Sud-Est, în comună Bonțida, județul Cluj, investițiile ridicându-se la 41 de milioane de euro. În plus, Departamentul Energiei din cadrul Ministerului Economiei a publicat liniile directoare pe baza cărora România își va construi strategia pentru energie în perioada 2014 – 2035, incluzând, pentru prima dată, biomasa ca nouă prioritate.

Pe de altă parte, eficiența energetică se conturează ca un nou trend. Începe astfel să fie acrodată prioritate propunerilor de proiecte privind realizarea unei economii ridicate de energie, precum și proiectelor implementate în parteneriat cu organizații din state donatoare.

De curând, Ministerul Economiei, în calitate de operator de program, a lansat programul „Eficiența Energetică” finanțat prin Mecanismul Financiar al SEE. În aceste condiții, investitorii pot beneficia de ajutor financiar din fonduri structurale.

Investițiile în agricultură bio din România

Sectorul produselor bio se dezvoltă rapid în România. În ultimii ani, suprafețele cultivate bio sau în curs de conversie au crescut, în medie, cu peste 20% pe an. În prezent, în România există peste 25.000 de exploatații agricole care cultivă terenuri ecologice, iar suprafețele cultivate depășesc 450.000 hectare.

Ce anume stimulează acest interes pentru agricultură bio?  În primul rând, existența unei cereri pentru produsele organice românești din partea tarilor UE, unde România exportă deja peste 80% din producția să bio. Principalele destinații pentru produsele românești sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și țările nordice, iar produsele exportate sunt extrem de variate – de la cereale, produse oleaginoase, fructe, miere până la produse animale.  În ultimii ani, exporturile de produse bio au depășit 100 de milioane de euro anual, iar potențialul de creștere se menține în continuare la un nivel ridicat”, spune Anca Scurtescu, senior manager servicii de audit PwC România.

Potrivit acesteia, deși pe piața internă consumul de 2% de produse bio din total alimente este încă mult sub  media UE de 5-6%, și acesta începe să se crească pe fondul interesului sporit acordat unei alimentații sănătoase.

Un alt factor de interes semnalat de reprezentantul PwC ar fi faptul că deja agricultura bio nu mai este, la nivel mondial, un sector de nișă – volumul tranzacțiilor mărindu-se semnificativ în ultimii ani. De asemenea, prețul de vânzare mult mai mare al produselor bio face mulți fermieri să se orienteze spre acest domeniu.

În prezent agricultura ecologică este foarte atractivă pentru tinerii fermieri care își doresc să înceapă o afacere în acest domeniu și să o dezvolte în viitor. În ceea ce privește marii investitori, interesul lor pentru fermele bio este deocamdată redus. Aceasta se datorează în principal faptului că fermele ecologice nu au ajuns încă la o dimensiune a afacerii suficient de mare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri