Care sunt prioritățile mandatului Cristianei Pașca Palmer la Ministerul Mediului

Impulsionarea unei tranziții către economia verde, protejarea pădurilor și biodiversității, alături de eficentizarea gestionării deșeurilor și refacerea rețelei naționale de monitorizare a aerului sunt cele cinci  domenii prioritare pentru mandatul asumat de Cristiana Pașca Palmer la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

Cristiana Pasca Palmer

„Capitalul natural este o oportunitate de dezvoltare durabilă și o tranziție către economia verde. Mi-aș dori ca mediul să fie mult mai bine integrat în domeniile sectoriale și să existe o mai mare conștientizare la nivelul populației, dar și a factorilor de decizie din Guvern. Ultima strategie pentru dezvoltare durabilă este foarte bună. Însă constat că avem foarte multe stregii pe foarte multe domenii și, din păcate, există o discrepanță între ceea ce avem ca strategie și ceea ce se întâmplă în realitate. Primul obiectiv este impulsionarea unei tranziții către economia verde. Aș vrea să avem un program să susținem antreprenoriatul din sectorul verde. Aici ne putem referi la domeniile de agricultură ecologică, ecoturism sau clădiri verzi’, a declarat, joi, într-o conferință, ministrul mediului.

Al doilea obiectiv este dat de situația pădurilor, o problemă complexă. Cristiana Pașca Palmer a precizat că se urmărește întărirea instituțiilor de control și aprobarea legilației subsecvente pentru punerea în aplicare a noului Cod Silvic.

„În mod concret, nu se va putea ca în 10 luni să rezolvăm probleme cumulate de ani de zile, dar sunt pași care se pot face. Mă refer aici la partea de control și reglementare, cum ar fi Gărzile Forestiere, unde avem buget să creștem numărul de angajați. Radarul pădurilor sau SUMAL au nevoie de mai multă eficiență și mai multă transparență”, a spus ministrul Mediului.

Aceasta a adăugat că a fost surprinsă de capacitatea de control foarte redusă la nivelul ministerului în domeniul pădurilor. În următoarea perioadă se dorește reconstiuirea unui corp de control puternic pe domeniul pădurilor.

„Codul Silvic care este deja elaborat are nevoie de o legislație subsecventă pentru a putea fi pus în aplicare. Deja am constituit grupurile de lucru și am început dezbaterile pe acest subiect, pentru că sunt multe acte normative care trebuie pregătite”, a adăugat ministrul mediului.

Pe de altă parte, Pașca-Palmer a precizat că pe lista de priorități a mandatului său se mai și biodiversitatea și deșeurile. „Avem în plan să înființăm în acest an Agenția Națională a Ariilor Protejate cu scopul de a eficientiza felul în care acest capital este gestionat”, a explicat ministrul mediului.

Domeniul deșeurilor reprezintă o altă mare și complexă problemă sunt chestiuni legate și de infringement și de targetul de țară pe care îl avem asumat la nivel european. „Planul Național de Gestionare a Deșeurilor va fi priortate zero anul acesta pentru că este și o condiționalitate ex ante, adică nu vom putea accesa fondurile europene din programul 2014 – 2020 fără să putem să avem acest plan elaborat. Este o provocare pentru că deja suntem în foarte mare întârziere”.

În domeniul poluarii aerului ministerul și-a propus îmbunătățirea funcționării rețelei naționale de monitoprizare a aerului.

Citește și:

EXCLUSIVITATE Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, pentru Green Report: „România va avea șansa să se reinventeze, după COP21”

Ministrul Mediului a explicat pentru Green Report: „Bugetul MMAP pentru anul 2016 este similar cu anul precedent”

Bugetul Ministerului Mediului pe 2016, redus drastic

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri