Atunci când oamenii se gândesc la poluarea aerului primele imagini care apar în minte sunt cele ale capitalei Chinei, Beijing, sufocată de smog. Dar, cu toate acestea, China a făcut progrese uriașe în îmbunătățirea calității aerului investind masiv în energie regenerabilă.
Un nou studiu realizat de Greenpeace arată că aceste investiții încep să facă diferența. Folosind imagini din satelit pentru a măsura particulele microscopice, studiul a constatat ca nivelurile de particule PM 2.5 în China a scăzut cu 17% între 2010 și 2015. În Statele Unite, scăderea a fost de 15%.
Aceasta este o veste bună pentru China, însă nu și pentru India. Nivelurile anuale de PM2 în New Delhi au fost la 128 micrograme pe metru cub, comparativ cu Beijing 81 și Washington DC 12. Studiul stabilește și recomandări pentru India pentru a reduce aceste niveluri, care includ și un plan de acțiune de antipoluare pentru a impune respectarea centralelor electrice pe bază de cărbune, precum și instituțiilor publice, sisteme de monitorizare a calității aerului în zonele urbane. China a lansat propriul plan de acțiune în 2013.
Potrivit unui raport de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 2013, treisprezece dintre primele 20 orale cele mai poluate din lume sunt în India.
Citește și:
Poluare excesivă. Milano interzice traficul auto timp de trei zile