O nouă ediție a “Orașului Reciclării” a început pe 1 ianuarie, când 46 de primării din România s-au înscris în competiția care desemnează oașul cu cel mai performant sistem de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje, anunță Eco-Rom Ambalaje, inițiatorul proiectului.
În 2012, când a avut loc prima ediție a competiției, erau 20 de primării în cursă. În 2015, numărul lor a crescut cu 60%, dovedind angajamentul față de reducerea cantității de deșeuri care ajung la groapa de gunoi. Criteriile care stau la baza evaluării acestora în competiție sunt: calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere), cantitatea de deșeuri colectate separat per locuitor și campaniile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competiție.
La finalul celor șase luni de competiție, câștigătorul va obține titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor orașului care vor să se relaxeze și, în același timp, să afle o serie de informații utile despre reciclarea deșeurilor de ambalaje.
Cei peste 5 milioane de locuitori din cele 46 de orașe înscrise în competiție – însemnând mai mult de jumătate dintre românii care au acces la sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje dezvoltat la nivel național cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje – pot separa deșeurile de hârtie, sticlă, plastic și metal prin intermediul a peste 10.200 de containere colorate. Peste 80% dintre acestea sunt puse la dispoziția populației prin investițiile Eco-Rom Ambalaje (aproximativ 8.300 de containere), la care se adaugă aportul financiar pentru realizarea serviciilor de colectare, sortare și transport către capacitățile de reciclare din cadrul parteneriatelor încheiate cu operatorii de salubritate și autoritățile locale.
Puteți citi și:
Metodă revoluționară care exclude apa din procesul de reciclare a plasticului uzat