BP: Revenirea cărbunelui a dus la creşterea emisiilor de carbon în 2017

Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut pentru prima dată în 2017, după trei ani de stagnare, ca urmare a relansării consumului de cărbune care a anulat efectele unei expansiuni record a energiilor regenerabile, arată un raport publicat de grupul petrolier BP.

Cererea de energie s-a accelerat în 2017 cu 2,2%,  faţă de un avans de 1,2% în 2016, şi totodată cel mai puternic ritm de creştere de după 2013. Expansiunea solidă a economiei globale a dus atât la o creştere record de 17% a producţiei de energie regenerabilă în 2017, cea mai mare creştere anuală înregistrată vreodată, cât şi la o creştere de un procent a consumului mondial de cărbune, prima creştere înregistrată după 2013.

Deschiderea noilor centrale electrice pe bază de cărbune în India și China a dus la creșterea consumului de cărbune cu 1%, subliniind dificultățile pe care economiile în curs de dezvoltare le întâmpină în satisfacerea cererii de energie electrică în combaterea poluării.

BP și alte companii petroliere, cum ar fi Royal Dutch Shell, au solicitat reducerea emisiilor de carbon prin transformarea centralelor de cărbune în unele pe gaz natura,l mai prietenos cu mediul.

Cu toate acestea, ponderea cărbunelui în producția de energie electrică rămâne în prezent în jur de 38%, practic neschimbată din 1997, în timp ce ponderea combustibililor nefosili este ușor diminuată, pe măsură ce puterea centralelor nucleare s-a diminuat, a spus economistul șef al BP, Spencer Dale.

Sectorul energetic absoarbe mai mult de 40% din energia primară și reprezintă peste o treime din emisiile de carbon.

Acest lucru este foarte îngrijorător”, a declarat Dale reporterilor într-un briefing înainte de a fi lansat raportul. „Cât de mult am făcut progresul în 20 de ani? Nici unul.”

În aceste condiţii, emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 1,6% în 2017, comparativ cu o creştere foarte mică sau chiar stagnare în precedenţii trei ani, dar mai mici decât creșterea medie de 2,5% în cei 10 ani până în 2014.

Conform acordului convenit la Paris în 2015, emisiile de carbon ar urma să fie reduse la jumătate până în 2040 şi apoi la zero până la finele secolului pentru a limita încălzirea globală.

Pentru a avea o şansă de a intra pe o traiectorie consistentă cu îndeplinirea obiectivelor convenite la Paris trebuie să aibă loc progrese semnificative în sectorul producţiei de electricitate”, a spus Spencer Dale.

Citește și: Oamenii de știință au inventat o membrană care captează 90% dintre emisiile de CO2 ale centralelor electrice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri