Capusa, animalul de prada cel mai temut din Antarctica

Capusa rosiatica este cel mai agresiv aniamal de prada al Antarcticii, spun cercetatorii. Daca fauna Antarcticii este compusa mai ales din specii marine de talie mare, vanatorul de top pe pamant este o capusa de 1 milimetru, informeaza Reuters.

Pamantul Antarcticii este populat de specii microscopice care s-au adaptat conditiilor austere si hibernarii pe durata iernilor deosebit de friguroase. Sangele insectelor a dezvoltat proteine care actioneaza ca un antigel natural si pot supravietui astfel luni de zile la temperaturi de minus 10 sau minus 20 de grade Celsius.

Cel mai mare „animal” terestru nu masoara mai mult de 0.5 centimetri.

"Exista doar doua animale terestre de prada pe o suprafata de 800 de kilometri. Ecosistemul este usor de studiat si de inteles”, explica Pete Convey, biolog la British Antarctic Survey (BAS).

Incalzirea globala va favoriza raspandirea creaturilor mici in Antarctica, cred cercetatorii. Temperaturile mai ridicate vor ajuta la cresterea plantelor, la inverzirea unor parti din peninsula si vor beneficia speciilor care se hranesc cu acestea. Speciile invazive cum sunt insectele si sporii, aduse de multe ori involuntar de turisti, s-ar putea extinde pe continent.

„Mai mult de 50.000 de oameni viziteaza anual Antarctica. Riscul de importare a unor organisme biologice straine este mare”, a mai adaugat Convey.

Oamenii de stiinta studiaza ecosistemul Antarcticii pentru a putea preveni primele efecte ale schimbarilor climatice asupra vietii pe planeta.

„Este foarte dificil sa intelegem cum afecteaza schimbarile climatice ecosistemul natural. Antarctica insa unde incalzirea este foarte rapida este singurul loc din lume unde efectele ecologice se observa in forma cea mai pura”, a declarat glaciologul David Vaughan de la BAS.

Temperaturile in peninsula Antarctica au crescut cu 3 grade Celsius in ultimii 50 de ani.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri