Caprifoiul, floarea cunoscută popular ca „mâna Maicii Domnului”, ar putea ajuta la reducerea poluării din orașe. Este descoperirea unor cercetătorii olandezi, care susțin că planta îmbunătățește semnificativ calitatea aerului, mai ales când crește în condiții speciale.
Faptul că plantele purifică aerul este un lucru deja cunoscut. O echipă de cercetători olandezi au descoperit însă o floare „dependentă” de poluare. Este vorba despre caprifoi sau mâna Maicii Domnului.
În condiții normale, frunzele și „perii” caprifoiului sunt capabili să absoarbă dioxidul de carbon din atmosferă, reducând smog-ul din orașe. În plus, planta nu este deloc pretențioasă: crește atât în balcoanele locuințelor, cât și pe clădiri.
Cum vor cercetătorii să profite de plante precum caprifoiul
Cercetătorii olandezi nu s-au limitat doar la a constata proprietățile plantei. Au încercat să identifice condițiile în care aceasta poate crește mai repede, astfel încât să-i mărească impactul. Au descoperit că, dacă folosesc un fertilizator organic obținut din deșeurile orașului Amsterdam, caprifoiul se dezvoltă de cel puțin 3 ori mai rapid.
În plus, o dată la 5 ani, planta poate fi tăiată și valorificată energetic. Se pare că, de pe un hectar cultivat cu caprifoi, se obțin 12 tone de biomasă, care poate fi transformată în biocombustibil
Cel care a descoperit proprietățile plantei, inginerul Ton van Oostwaard, a vorbit pentru prima dată despre acestea în 2014, în cadrul unei dezbateri TedX Amsterdam.
În 2016, alături de echipa sa, Ton van Oostwaard a câștigat o competiție organizată de Institutul pentru Soluții Metropolitane Avansate din Amsterdam. Acum, încearcă să îmbunătățească soluția, împreună cu cercetători din cadrul Universității Wageningen din Olanda.
Planul lor este să planteze 25 de hectare de caprifoi în jurul capitalei, pentru a îmbunătăți aerul din oraș. Dacă își dovedește eficiența, soluția ar putea fi aplicată și de alte orașe sau țări poluate.
De ce România ar avea nevoie de plante precum caprifoiul
România ocupă locul al nouălea la numărul de decese provocate de poluarea aerului, într-un top realizat de Forumul Economic Mondial. Potrivit Fastcoexist, vegetația cultivată în zonele cu trafic intens ar putea reduce cu între 40 și 60% poluarea cu pulberi în suspensie.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului omoară anual 3 milioane de oameni, mai mult decât malaria și SIDA, împreună. În plus, cauzează boli respiratorii care afectează economiile. Uniunea Europeană a cheltuit în 2010 aproape 1.5 trilioane de euro pentru tratarea afecțiunilor cauzate de poluare.