Capra-neagră nu mai este socotită monument al naturii

Capra-neagră, emblematică pentru Munții Carpați, nu mai este socotită monument al naturii în țara noastră,  a declarat, pentru Green Report, Mihai Zotta, directorul tehnic al  Conservation Carpathia, fundație care derulează proiecte de mediu în Munții Făgăraș.

În Europa, capra-neagră nu se află pe lista speciilor strict  protejate. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană,  țara noastră a trebuit să-și armonizeze legislația de mediu inclusiv în privința conservării naturii, iar faptul că aceste animale nu mai sunt strict protejate reprezintă o consecință a legilor Uniunii. Capra-neagră,  cândva monument al naturii în România, prin anii ’50,  rămâne însă protejată în parcurile naturale și naționale, unde nu poate fi vânată”, a spus Mihai Zotta.

Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură, unde a avut loc semnarea unui protocol între DAPP și Fundația Conservation Carpathia, în prezența ministrului delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia-Ana Varga și a domnului Christoph Promberger, director executiv al Conservation Carpathia.

Potrivit lui Zotta, în țara noastră, ”capra-neagră ar trebui să-și redobândească statutul. În perioada de după război, a avut un declin foarte puternic în România, iar în perioada comunistă a început o acțiune intensă de populare. După ’90, odată cu apariția vânătorilor străini, a reînceput  un  declin al caprei-negre”.

Odată cu înființarea parcurilor naționale, cum sunt Munții Rodnei, Ceahlău, Călimani, Piatra Craiului, Bucegi, Retezat, din 2004, când în aceste parcuri a fost oprită vânătoarea, caprele-negre s-au înmulțit”, a mai spus Zotta.

Protocol pentru combaterea
tăierilor ilegale în siturile Natura 2000

Protocolul semnat astăzi vizează combaterea tăierilor ilegale și neconforme reglementărilor silvice pe suprafața siturilor Natura 2000 ROSCI 0122 Munții Făgăraș, Râul Târgului–Râușor- Argeșel, ROSCI0102. Acest lucru va crea premisele unor modele pentru administratorii și custozii de arii naturale protejate și situri Natura 2000.

Am colaborat întotdeauna foarte bine cu organizațiile non-guvernamentale de mediu, ca și deputat aflat în opoziție, în anii anteriori. Însă, deschiderea mea este permanentă și nu i-am uitat, continuând să colaborez cu ei și din postura de ministru delegat. Este al treilea protocol cu un ONG de mediu și țin să reafirm că sunt în continuare atentă la sugestiile acestor organizații și total deschisă și altor propuneri și parteneriate și cu alte ONG-uri”, a spus  Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

Protocolul permite inclusiv experimentarea unor modele pentru evaluarea alternativă a populațiilor speciilor de interes cinegetic în situl Natura 2000 ROSCI0122 Munții Făgăraș, și crearea premiselor pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare, respectiv a normelor și instrucțiunilor privind evaluarea speciilor de faună de interes cinegetic din fondurile cinegetice”, potrivit Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

 

 

spot_img

Ultimele știri