Oceanul planetar trece printr-un proces de acidificare într-un ritm extrem de rapid, fără precedent în ultimii 300 de milioane de ani și chiar mai rapid decât procesul de acidificare rezultat în urma eliberării în atmosfera terestră a unor emisii "monstruoase" de dioxid de carbon, în urmă cu 56 de milioane de ani, după o serie de erupții vulcanice catastrofale, conform unui nou studiu.
Studiul variațiilor climatice extreme din trecutul Pământului poate oferi noi date despre schimbările provocate de om, conform cercetătorilor care au reanalizat sute de studii asupra schimbărilor climatice din istoria planetei. Concluziile lor sunt publicate în ultimul număr al revistei Science, scrie Agerpres.
Apa marină din ce în ce mai acidă atacă recifurile de corali, distrugând astfel întregi habitate marine, afectează capacitatea de a forma cochilii de protecție la unele animale marine și distruge de asemenea zooplanctonul și fitoplanctonul, microorganisme care stau la baza lanțului trofic marin, amenințând astfel totalitatea formelor de viață din apele planetei.
Studiul acestui fenomen de acidificare constitue principala preocupare a lui Jane Lubchenco, șeful Administrației americane pentru Oceane și Atmosferă (U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration), care a prezentat în detaliu pericolul reprezentat de acest proces chimic și în cadrul Congresului american.
Apa oceanelor devine mai acidă pe măsură ce în atmosferă se află mai mult dioxid de carbon. Înainte de epoca industrială, când omul a devenit principalul agent de poluare cu dioxid de carbon a planetei , emisiile de carbon creșteau periodic, în mod natural, în special în urma vulcanismului, ducând la o creștere a mediei temperaturilor globale și la intervale mari de timp provocând fluctuații climatice între perioade de răcire și perioade de încălzire.
Citeste mai mult pe capital.ro