Cape Town vrea să aducă un iceberg din Antarctica pentru a potoli seceta

Cape Town se confruntă cu o criză de apă de 10 ani, iar autoritățile au anunțat că vor opri apa de la robinete cândva în 2019. Acum, o soluție care este luată în calcul este remorcarea unui iceberg din Antarctica, de la 4.000 de kilometri.

Cape Town vrea să aducă un iceberg din Antarctica pentru a potoli seceta

Experții marini au pus la cale un plan care ar rezolva una din cele mai grave secete din lume, prin tractarea unui iceberg enorm, cu formă plată, din Antarctica în Africa. Nick Sloane, un salvator maritim profesionist care a participat la tractarea vasului de croazieră Costa Concordia din Marea Mediterană, susține că soluția sa ar fi salvatoare pentru Cape Town.

„Vrem să arătăm că dacă nu există o altă sursă de a rezolva criza de apă, noi avem o altă idee la care nu s-a gândit nimeni până acum”, a declarat acesta.

Green Report Shop Casa ECO

Concret, specialiștii se gândesc să învelească icebergul de aproximativ un kilometru într-un material special care va împiedica procesul de topire, apoi să-l tracteze cu ajutorul unor vase mari, în susul curentului Benguela, 40.000 de kilometri.

 

Odată ce icebergul va ajunge în Cape Town, după o excursie de trei luni, va fi spart, topit și transformat în apă potabilă. Potrivit lui Sloane, un singur iceberg va oferi populației 150 de milioane de litri de apă în fiecare zi, pentru un an.

Proiectul costă 130 de milioane de dolari (nu se știe dacă acesta este prețul pentru un iceberg sau mai multe), iar echipa de salvare maritimă caută în prezent investitori publici și privați.

Criza de apă din Cape Town este cauzată, se pare, de schimbările climatice (Africa de Sud este una din cele mai secetoase țări din lume), dar și creșterea demografică. Populația din Cape Town a crescut cu 2,6% din 2001 până în 2011, ajungând la 3,75 milioane de persoane.

În ultimele luni, guvernul orașului a cerut locuitorilor să reducă în mod drastic consumul de apă prin dușuri scurte, de 90 de secunde, și refolosirea apei pentru toaletă și grădini, printre alte măsuri.

Locuitorii din oraș au luat cu asalt rafturile magazinelor, pentru a achiziționa bidoane de 5 litri cu apă. Stau la cozi de săptămâni întregi pentru a se alimenta de la izvoarele naturale de apă, colectează apa folosită și o reutilizează și apelează la geluri dezinfectante în loc de apă și săpun.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri