Autoritățile din Cape Town, al doilea cel mai mare oraș din Africa de Sud, au decis să oprească apa de la robinete începând cu 12 aprilie, numită Ziua Zero. Astfel, orașul devine primul din lume care va rămâne fără apă potabilă. Decizia vine în urma crizei majore de apă cu care se confruntă localitatea.
Cape Town se confruntă cu o criză de apă de 10 ani, dar în ultimii doi ani situația s-a înrăutățit. Au fost impuse restricții de risipire a apei încă din 2005. Anul trecut, în iunie, autoritățile au anunțat restricțiile de apă la nivelul 4, adică devenea interzisă utilizarea apei potabile în afara casei (pentru spălatul mașinii, de exemplu) și limitarea consumului la 100 de litri de apă pe zi de persoană.
Pe 1 ianuarie 2018 era anunțat deja nivelul 6 de restricție, care înseamnă consumul a 87 de litri de persoană pe zi, iar săptămâna trecută a fost anunțat nivelul 6B, începând cu 1 februarie. Adică limita de apă consumată de persoană va fi redusă la 50 de litri de apă pe zi. Această cantitate trebuie folosită pentru igienă, gătit, spălat rufe, toaletă, iar rația pe zi trebuie împărțită între consumul de acasă și cel de la serviciu.
Deficitul de apă a forțat chiar guvernul din Cape Town să pună la dispoziția locuitorilor o hartă online, bazată pe facturile gospodăriilor, prin intermediul căreia fiecare poate vedea câtă apă consumă ceilalți.
Barajul Theewaterskloof, care era, cândva, principalul rezervor al Cape Town, mai are doar 10% apă. Autoritățile au anunțat că atunci când apa din toate rezervoarele pe care le deține orașul va scădea până la 13,5%, apa potabilă va fi oprită de la robinete. Ziua aceea se va numi „Day Zero” și se pare că va fi pe 12 aprilie (inițial era pe 22 aprilie).
At the location of what used to be Theewaterskloof #dam, which is under 15% right now. Felt like we were in a movie scene of an apocalypse. Only thing is, this is very real and deeply saddening. #DayZero #Watercrisis #Waterislife #CapeTown #Water pic.twitter.com/ESGQyodfEg
— Kirtanya Lutch (@kirtanya_lutch) January 25, 2018
Locuitorii din oraș au luat cu asalt rafturile magazinelor, pentru a achiziționa bidoane de 5 litri cu apă. Stau la cozi de săptămâni întregi pentru a se alimenta de la izvoarele naturale de apă, colectează apa folosită și o reutilizează și apelează la geluri dezinfectante în loc de apă și săpun.
Signs of impending water crisis in Cape Town. pic.twitter.com/MmyUERlebg
— Nate Millington (@nate_millington) January 27, 2018
Pe străzi sunt afișe cu îndemnuri de a nu risipa apa și de a limita dușurile la 90 de secunde. Pe social media circulă sfaturi despre cum te poți descurca cu o cantitate mică de apă, în aeroport sunt panouri care anunță că orașul trece printr-o criză majoră de apă și că fiecare picătură contează. Cu toate acestea, locuitorii nu și-au diminuat consumul.
„Este incredibil că celor mai mulți oameni pare să nu le pese şi ne trimit pe toţi către Ziua Zero. Nu mai putem să le cerem oamenilor să înceteze să risipească apa. Trebuie să-i forţăm”, a spus Patricia de Lille, primarul din Cape Town.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j64iyOgg0Bc]
În schimb, oamenii protestează pentru că susțin că autoritățile ar fi putut să prevină această criză.
@ThabisoTema Capetown water crisis could have been prevented because they knew it was coming pic.twitter.com/kZWoRqxCVV
— Wickey Demdwa (@WickeyDemdwa) January 26, 2018
Industria turismului, ce reprezintă 7,5% din veniturile orașului, încearcă să se adapteze crizei, dar și să-și păstreze clienții. Hotelurile foarte mari, printre care și șase hoteluri Marriott, colaborează și construiesc împreună o instalație prin care să transforme apa de mare în apă potabilă. Directorul hotelului de patru stele Westin Cape Town a declarat că a economisit milioane de litri de apă prin câteva măsuri, printre care reducerea presiunii apei, renunțarea la căzi, pentru a forța turiștii să facă duș, instalarea aeratoarelor pentru bateriile de la chiuvetă și reevaluarea a cât de des trebuie schimbate și spălate lenjeriile.
Între timp, autoritățile desfășoară lucrări pentru construirea a trei instalații de desalinizare a apei și una de captare a apei subterane.
Deputy President Cyril Ramaphosa has promised swift action to help the people of Cape Town cope with the water crisis as Day Zero approaches. https://t.co/Ua7mwNNnsO pic.twitter.com/4biX3OugfI
— Cape {Town} Etc (@CapeTownEtc) January 30, 2018
Criza de apă din Cape Town este cauzată, se pare, de schimbările climatice (Africa de Sud este una din cele mai secetoase țări din lume), dar și creșterea demografică. Populația din Cape Town a crescut cu 2,6% din 2001 până în 2011, ajungând la 3,75 milioane de persoane.