Capacitatea centralelor pe cărbune crește în ciuda angajamentelor globale

La nivel global, capacitatea centralelor electrice pe cărbune, combustibilul fosil care emite cel mai mult dioxid de carbon atunci când este ars, a crescut cu aproape 1% anul trecut, pe măsură ce lumea s-a recuperat din pandemia de COVID-19, potrivit unui raport de cercetare al unui grup de mediu din SUA, potrivit Reuters.

Potivit raportului Global Energy Monitor (GEM),  capacitatea globală a centralelor pe cărbune a crescut cu 18,2 gigawați la aproximativ 2.100 GW sau aproximativ 0,87%.

„Este în creștere cu un număr mic”, a spus Flora Champenois, analist de cercetare la GEM despre creșterea capacității, „dar vine într-un moment în care lumea are nevoie de o scădere dramatică a capacității, nu de o creștere”.

Creșterea de anul trecut a noilor centrale de cărbune de aproximativ 25,2 GW în China, cel mai mare poluator climatic din lume, aproape a compensat închiderea centralelor pe cărbune din restul lumii de 25,6 GW, se arată în raport. China s-a angajat să aducă emisiile de gaze cu efect de seră la un vârf „înainte de 2030” și să atingă neutralitatea carbonului până în 2060. Însă recent, focusul său s-a mutat către asigurarea securității energetice, ca urmare a întreruperilor de energie electrică și a incertitudinilor geopolitice de la invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, țări precum Germania au reconsiderat utilizarea mai multor termocentrale pe cărbune pentru a înlocui gazul natural rusesc.

Statele Unite, al doilea cel mai mare emițător de carbon, s-au angajat, cu aproximativ alte 40 de țări, la discuțiile climatice ale ONU din noiembrie anul trecut, să pună capăt finanțării internaționale pentru majoritatea proiectelor de combustibili fosili până la sfârșitul anului 2022. Dar administrația Biden ar putea lua în considerare, în curând, cereri de derogări de la angajamentul său, deoarece piețele de energie se înăspresc în urma invaziei din Ucraina, a declarat un înalt oficial american.

spot_img

Ultimele știri