Cantitatea de DEEE colectate în România a crescut de cinci ori, însă nu ne atingem încă țintele

Cantitatea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice DEEE colectate pe piaţa din România a crescut de cinci ori din 2008 până în 2019, ajungând la aproximativ 100.000 de tone, arată Raportul anual privind starea mediului, citat de Asociaţia Respo DEEE.

Românii au devenit, în ultimii 14 ani, mult mai implicaţi în protejarea mediului înconjurător. Conform Raportului anual privind starea mediului în România, citat de Asociaţia RESPO DEEE, la nivelul anul 2019 s-au adunat din piaţă spre reciclare estimativ 100.000 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), comparativ cu 21.718 tone DEEE în anul 2008. Deşi volumul DEEE-urilor colectate a crescut de 5 ori, specialiştii spun că încă nu suficient pentru a atinge normele impuse de Comunitatea Europeană. Conform studiilor sociale existente şi a practicii unor ţări mai evoluate decât noi în ceea ce priveşte reciclarea, Asociaţia Respo DEEE consideră că educaţia de mediu produce efecte considerabile în societate într-o perioadă cuprinsă între 10-20 de ani. Este nevoie astfel de un schimb de generaţii pentru ca practica colectării şi reciclării responsabile să devină un lucru uzual. Trebuie precizat însă că, în ţara noastră, prima organizaţie de transfer de responsabilitate (OTR) în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice a apărut în 2007, până atunci practica reciclării DEEE fiind necunoscută şi aproape inexistentă„, susţin reprezentanţii organizaţiei de mediu.

În anul 2019, la nivelul Uniunii Europene rata impusă de reciclare era de 45%, iar România a ajunsese în aceeaşi perioadă la 35%. „Ulterior, această rată de reciclare impusă a crescut la 65%. Vestea bună este că nici statele mai dezvoltate nu ating baremul impus de UE„, precizează sursa citată despre DEEE colectate.

Datele centralizate de Global Waste Monitor, relevă faptul că, la nivel internaţional, în 2021, omenirea a generat o cantitate-record de DEEE, respectiv de peste 57,4 milioane de tone, dintre care doar 17% au fost reciclate.

În acelaşi timp, potrivit unui studiu CSR Cone Communications/Ebiquity Global, nouă din zece consumatori se aşteaptă la companii să lucreze la fel de mult ca şi consumatorii pentru a rezolva problemele care ne afectează mediul.

Totodată, 63% dintre consumatori spun că au cumpărat un produs asociat cu o cauză, în ultimele 12 luni, în timp ce 90% ar schimba brandul preferat cu unul asociat unei cauze sociale sau de mediu. În plus, 84% dintre cei chestionaţi subliniază că sunt interesaţi de produsele sustenabile, dar că disponibilitatea limitată a acestora reprezintă bariera principală. Mai mult, 71% dintre consumatorii globali sunt dispuşi să plătească mai mult pentru un produs sustenabil din punct de vedere social sau ecologic, iar 80% ar cumpăra un produs de la o marcă necunoscută dacă acesta îşi asumă angajamente social.

În ceea ce priveşte canalele de informare, peste 60% dintre utilizatorii de telefoane mobile folosesc reţelele sociale ca modalitate de a comunica cu companiile în ceea ce priveşte problemele de mediu.

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew a constatat că aproximativ 63% dintre cei care au cont de Twitter şi Facebook folosesc aceste platforme ca principală sursă de informare.

Specialiştii Respo DEE avertizează asupra faptul că 75% dintre electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuinţele oamenilor, precum şi că acestea conţin substanţe periculoase (plumb, mercur, crom şi cadmiu, metale grele şi substanţe toxice inflamabile), ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor, şi a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură.

Conform statisticilor, doar 20% dintre deşeurile electrice şi electronice sunt reciclate corect la nivel global, restul de 80% fiind abandonate în mediul înconjurător sau arse, acţiuni care duc la afectarea solului, aerului şi apei şi, implicit, a sănătăţii oamenilor.

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice şi electronice comandând telefonic sau online, pe respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menţionată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialişti şi transportată spre centrele de reciclare.

Citește și: Managementul deșeurilor: Cum a supraviețuit piața DEEE primului an cu ținte de colectare majorate? 
Un prim pas spre normalizarea fluxurilor de DEEE 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri