Managementul deșeurilor: Cum a supraviețuit piața DEEE primului an cu ținte de colectare majorate?

Două dintre organizațiile de transfer de responsabilitate (OTR) care colectează deșeuri din echipamente electronice și electrocasnice (DEEE), Environ și Recolamp, spun că ar putea atinge țintele impuse în acest an, chiar dacă este primul an cu o țintă majorată la 65%. 

Declarațiile au fost făcute marți, în cadrul ultimei Conferințe Green Report din 2021 cu tema „Managementul deșeurilor: Cum a supraviețuit piața DEEE primului an cu ținte de colectare majorate?”.

În cadrul discuției, vorbitorii au subliniat că teama de sancțiuni a contribuit în ultimii ani la creșterea constantă și semnificativă a cantităților colectate.

Nu s-a încheiat încă anul 2021 și încă colectăm. Am reușit în ultimii trei să ne atingem ținta și, așa cum arată cifrele în momentul acesta, vom reuși să atingem ținta și în acest an. Eforturile financiare sunt foarte mari”, a spus, în cadrul conferinței, Roxana Puia, marketing manager Environ.

La rândul său, public affairs manager Recolamp, Simona Vaida, a subliniat că în ultimii ani s-a văzut o creștere constantă a colectării, iar analizând cifrele din raportul de mediu, s-a constatat că, în 2018, ținta de colectare a fost îndeplinită în proporție de 70%, iar 2019 – de aproape 84%. „Bineînțeles atunci ținta era de 45% din ce s-a pus pe piață în ultimii trei ani. Anul acesta vorbim de 65%. Dacă veți întreba fiecare organizație colectivă, suntem aproape de îndeplinirea țintei chiar dacă la începutul anului am fost efectiv înspăimântați de ce o să ni se întâmple în acest an”, a declarat Vaida.

Ambele reprezentente ale OTR-urilor au spus că una dintre provocările atingerii țintelor rămâne schimbarea mentalităților și a-i determina pe români să renunțe la DEEE-urile pe care le au prin case și magazii.

De toate se despart greu, fie că vorbim de telefoane mobile pe care le țin pe acolo prin sertare, la mașinile de spălat sau frigidere pe care le țin pentru campaniile de buy back să obțină ceva la schimb”, a menționat Roxana Puia (Environ).

Simona Vaida a arătat că unii cetățeni se despart foarte greu de echipamentele electrice mai ales de când au aflat că au o valoare extrem de mare, care a fost influențată de proiectul Rabla. În campaniile de colectare ale Recolamp, sunt încă cetățeni care întreabă „ce le iese?” din faptul că reciclează, dar se remarcă și faptul că sunt mulți voluntari care colectează de la rude și prieteni doar pentru a le preda la container în cantitate mai mare.

Directorul în Agenția Națională pentru Protecția Mediului Brândușa Petroaica a remarcat că Registrul national al producătorilor este operațional și publicat pe site-ul ANPM, fiind aproximativ 4.000 de producători înregistrați. Obligațiile acestora sunt să se înregistreze și să facă raportări individual sau prin OTR.

ANMP a pus la dispoziția Green Report datele de colectare pe ultimii ani, având date complete până în 2019. Petroaica a menționat că în 2020, România se apropia de o colectare de 40%, ținta fiind atunci de 45%.

Directorul general al procesatorului Green WEEE, Marius Costache, a menționat, la rândul său, că activând pe piața românească încă din 2009, a putut vedea evoluția pieței în acești ani, iar aceasta a fost considerabilă. Porning de la în jur de 20.000 de tone reciclate în anii 2012 – 2013, în 2019 s-au colectat aproape 90.000. Estimarea făcută de Costache a fost de 100.000 de tone colectate în acest an, adică o creștere remarcabilă de 4-5 ori a cantității din urmă cu 10 ani. Directorul Green WEEE a subliniat că această eficientizare a fost adusă de teama de penalitățile impuse. Costache a mai spus că 99% din cantitățile pe care se bazează Green WEEE provin din România și sunt procesate în fabricile din Buzău și Câmpia Turzii.

Cosmin Teodoru, director în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a subliniat că autoritățile pregătesc modificări de legislație care să ne aducă mai aproape de o economie circulară, iar colectarea DEEE va urma modelul celei pentru colectarea ambalajelor.

În ceea ce privește infrastructura, potrivit oficialului MMAP, proiectele prevăzute în PNRR vor aduce o serie de îmbunătățiri, precum insulele de colectare sau cele 250 de centre de colectare prin aport voluntar care trebuie să fie gata în trimestrul 3 al lui 2024.

Citește și: Un prim pas spre normalizarea fluxurilor de DEEE

spot_img

Ultimele știri