Confundată uneori cu marijuana întrucât ambele fac parte din aceeași specie (canabis), cânepa este o planta sustenabilă cu numeroase întrebuințări. Poate fi folosită în industria construcțiilor, în cea alimentară sau în cea vestimentară. Beneficiile acesteia vor fi prezentate în cadrul singurului târg din România care promovează folosirea ei.
Târgul, denumit „Mânecă din cânepă”, va avea loc în București, la Grădina Sticlarilor (Vasile Lascar nr. 36), în perioada 14-15 mai 2016.
Ce pot face participanții la Mânecă din cânepă
La târg, vor fi prezenți cei de la HempFlax și EFdeN, care vor prezenta materiale și tehnici de construcții cu cânepă, iar Vlad Sadici va susține un workshop de cărămizi din același material.
Despre istoria plantei, dar și despre condițiile de creștere a acestei plante vor povesti membrii Even’thor. Oana de la „Ce poți face cu două mâni dibace” va susține workshop-uri de reciclare creativă pentru copii și adulți cu materiale din cânepă.
La standul destinat alimentației și nutriției, îi vor întâmpina pe participanți cei de la Canah, care vor comerciliza semințe, pâine, uleiuri din cânepă, dar și alte produse, iar Sonnentor va prepara ceai din frunzele plantei-vedetă.
Vor exista și produse cosmetice, aduse de Ferma Domnița Maria. De asemenea, HempTraders, Chlor, Ucca și Ana Novic vor fi prezenți la standul de textile din cânepă, unde vor prezenta produsele și tehnicile folosite pentru a crea haine și genți.
Pe parcusul celor două zile de târg, atmosfera va fi întreținută de Dj Olah Călin și Grecu’, iar trupele Cats on the Roof, Space Needle și Trupa Barter vor suține concerte în aer liber.
De ce promovează organizatorii folosirea cânepii
Târgul Mânecă din cânepă este organizat de Asociația Sustainable Lifestyle, care promovează principiile dezvoltării sustenabile în România. A început prin promovarea cânepii industriale, care este ușor de cultivat, putând fi folosite toate părțile acesteia, în diverse scopuri.
În trecut (1986), România cultiva 47.000 de hectare de cânepă, țara noastră ocupând primele locuri din Europa în această industrie. În procesare, România ocupa chiar primul loc din lume, avand 28 de unități de procesare. În prezent, însă, se cultivă cel mult 6.000 de hectare.