Candidații la viitoarele Gărzi forestiere, ispitiți pe teren. Ce salarii atractive ar putea rata

Inspectorilor care vor să facă parte din ”DNA-ul pădurilor” li se va testa rezistența la mită. Ministerul Mediului pune la cale pentru candidații la viitoarele Gărzi forestiere un test de integritate neobișnuit, prin care încearcă recrutarea celor incoruptibili. Conform declarațiilor oferite Green Report de către ministerul Mediului, este vorba despre simularea unor ”situații cvasireale cu scop de control”. ”Îi vom testa pe inspectori inclusiv în teren. Vom regiza situații pentru a vedea dacă aceștia primesc mită sau trec cu vederea eventuale tăieri ilegale de arbori”, au precizat reprezentanții ministerului.

justitie

Dacă trec testul de integritate, inspectorii Gărzilor forestiere ar putea primi salarii care să ajungă și la 5.000 de lei net. Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, este de părere că suma îi va ține pe aceștia departe de ”cea mică mică tentație către corupție”. ”Salariul poate să meargă până la 5.000 de lei net și mai mult decât atât. Să nu existe o cât mai mică tentație către corupție”, a declarat Palmer.

Potrivit articolului 4, alineatul 1, din proiectul de lege pentru aprobarea OUG 32/2015 privind înființarea Gărzilor forestiere, salariile de bază ale personalului din cadrul Gărzilor forestiere se stabilește la nivelul salariilor de bază aferente funcțiilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. 

Legea Gărzilor forestiere așteaptă votul deputaților

În momentul de față legea, care a primit votul Senatului, este blocată la Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, mai mulți parlamentari formulând amendamente ce așteaptă să fie dezbătute.

”Peste două săptămâni ne vom reuni în ședință și vedem în ce formă va ajunge proiectul în plen”, a declarat, pentru Green Report, Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților și membru în Comisia pentru muncă.

Cine sunt candidații la posturile viitoarelor Gărzi

Potrivit declarațiilor ministrului  Cristiana Pașca Palmer, proiectul de lege are în continuare prevederea ca întreg personalul Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) să fie transferat către Găzile Forestiere.

Gărzile vor fi înființate în toate cele 41 de județe, plus București, și vor fi alcătuite din 617 persoane, dintre care 545 reprezintă personalul silvic cu atribuții de control și implementare. Acestea vor fi organizate în nouă sedii deschise în: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicul Vâlcea, Suceava și Timișoara. Cele mai multe posturi vor fi la Garda forestieră Suceava (94 din care 86 personal silvic), urmată de Garda forestieră Brașov (90 posturi; 82 personal silvic) și Garda forestieră Cluj (70 posturi; 62 personal forestier). Pe de altă parte, Gărzile forestiere din Oradea, Ploiești și București vor avea mai puțini angajați.

Personalul tehnic de specialitate din cadrul Gărzilor constată faptele ce pot constitui infracțiuni sau contravenții în domeniul silvic și de vânătoare, sesizează de îndată organele de cercetare penală, iar pentru faptele contravenționale aplică sancțiuni.

Citește și:

Legea Gărzilor forestiere, „un DNA al pădurilor”, așteaptă girul Parlamentului

Proiectul de înființare a Gărzilor forestiere, aprobat de Senat

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri