Doua echipe de experti canadieni, conduse de oficiali ai guvernului provinciei Alberta, se afla in aceste zile in Europa. Canadienii au o misiune de lobby pe langa guvernele statelor membre UE, in care sa explice avantajele utilizarii titeiului din nisipuri bituminoase.
Teritoriul Canadei detine unele dintre cele mai importante cantitati mondiale de nisipuri (sisturi) bituminoase, din care se extrage titei. In schimb, in alte tari si chiar la nivelul UE, exploatarea nisipurilor bituminoase prin extragere de titei este extrem de controversata, considerandu-se ca titeiul de sist poate genera cantitati enorme de dioxid de carbon.
Din acest motiv, nisipurile bituminoase sunt uneori denumite „combustibili murdari”.
Prima echipa de experti canadieni trimisa in Europa este condusa de Cal Dallas, ministru pentru relatii internationale si interguvernamentale. A doua echipa este condusa de Diana McQueen, ministru pentru mediu si dezvoltarea sustenabila a resurselor. Ambii ministri fac parte din guvernul provinciei Alberta.
Potrivit unui comunicat de presa difuzat la Edmonton (capitala statului Alberta), Cal Dallas are, pe itinerariul sau, vizite in Republica Irlanda, Romania, Cehia, Germania, Ungaria si Italia.
Vizita la Bucuresti fusese planificata pentru data de ieri, 21 ianuarie, dar din cauza conditiilor meteo de pe aeroporturile din Europa Occidentala, Cal Dallas nu a mai ajuns in Romania, a precizat, pentru Green Report, Ambasada Canadei la Bucuresti.
Din acest motiv, intalnirile deja programate, la Bucuresti, cu reprezentanti ai Ministerului Mediului si Ministerului Economiei au fost anulate.
Cu toate acestea, organizatiile de mediu din Romania au organizat o forma de protest impotriva campaniei oficialilor canadieni de a minimaliza efectele exploatarii titeiului de sist.
Pe internet a fost creat un blog unde romanii pot transmite mesaje catre ministrul Cal Dallas.
Blogul este intitulat ”Call Dallas to quit lobby-ing!” si poate fi accesat la adresa http://calldallastoquitlobby.wordpress.com
Acesta este modul in care cetatenii se pot alatura organizatiilor din România si a celor europene pentru a impiedica presiunea grupurilor de interese ale companiilor petroliere si ale statelor cu investitii majore in sectorul nisipurilor bituminoase asupra ministrilor din România”, explica Ioana Ciuta, director executiv al organizatiei Terra Mileniul III.
Campania de lobby in Europa organizata de autoritatile statului Alberta are o miza extrem de mare, intrucat peste doua luni, la Bruxelles, Consiliul de Ministri ai Mediului si Energiei din UE va vota o propunere de revizuire a Directivei privind calitatea carburantilor. Romania va fi reprezentata la vot de ministrul Mediului, Rovana Plumb, si de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Intrucat carburantii obtinuti din titei de sist au o amprenta de carbon extrem de mare, viitoarea Directiva i-ar putea elimina de pe piata UE, ceea ce ar afecta economia Canadei.
In luna februarie 2012, Romania a votat in favoarea propunerii Comisiei Europene de modificare a Directivei pentru Calitatea Carburantilor, al carei scop este reducerea intensitatii de carbon a combustibililor utilizati in transporturile rutiere cu 6 procente intre anii 2010 si 2020.
Combustibilii fosili reprezinta 95% din totalul energiei utilizate in transporturile rutiere din Uniunea Europeana. In functie de modul de producere, carburantii au valori diferite ale intensitatii de carbon.
Noua Directiva va permite o clasificare a diferitelor tipuri de combustibili fosili, in functie de media intensitatii de carbon.
Astfel se va putea face o distinctie intre combustibilii neconventionali obtinuti din carbune, gaze naturale, sisturi bituminoase si bitum natural (sau titei de sist) si combustibilii conventionali obtinuti din petrol brut.
James Hansen: „Nisipurile bituminoase contin de doua ori mai mult CO2 decat petrolul folosit in toata istoria omenirii”
La mijlocul anului trecut, climatologul James E. Hansen, directorul NASA Goddard Institute for Space Studies, lansa un avertisment sever asupra riscului generat de folosirea nisipurilor bituminoase ca sursa de titei.
Nisipurile bituminoase ale Canadei contin de doua ori mai mult dioxid de carbon decat a fost emis prin folosirea petrolului in toata istoria omenirii”, a declarat James Hansen.
Potrivit calculelor sale, ca urmare a activitatilor umane, concentratia dioxidului de carbon in atmosfera a crescut, in ultimii 150 de ani, de la 280 ppm (parti pe milion) la 393 ppm. Nisipurile bituminoase includ 240 de gigatone de carbon, a caror eliberare ar adauga in atmosfera 120 ppm.
„Daca vom apela la acesti combustibili murdari, nu putem spera sa mentinem nivelul carbonului din aer la o concentratie mai mica de 500 ppm, caz in care le vom lasa copiilor nostri mostenire un sistem climatic ce nu mai poate fi controlat”, a explicat James Hansen.