Proiectul de modernizare a centrului orașului Câmpeni, județul Alba, presupune toaletarea, relocarea și desființarea a 70 de arbori, printre care și platani seculari. Din cauza unor proteste anterioare pentru protejarea copacilor, autoritățile au decis acum să desfășoare lucrările noaptea.
„Lucrurile bune se întâmplă noaptea, nu-i aşa? Puteți dormi linistiţi, dragi câmpănari, administraţia locală lucrează şi noaptea pentru voi, ca să vă fie vouă dimineaţa bună cand vă treziţi, să vă surprindă plăcut. Nu mai sunt copaci, crengi, frunze, acum au răsărit balcoanele blocurilor. Iar Avram Iancu, of, tot singur a rămas! #noaptea_ca_hotii”, a postat pe Facebook Stana Drăgoiu, locuitoare în Câmpeni.
https://www.facebook.com/dan.dragoiu.7/videos/pcb.2527292114174336/2527289290841285/?type=3&theater
Mesajul însoțește o filmare în care un muncitor taie cu drujba un platan, la lumina unui utilaj care ajută la dărâmarea copacului.
La începutul lunii noiembrie, imediat după anunțul de începere a lucrărilor de modernizare a parcului din centrul orașului, a avut loc un protest spontan prin care mai mulți localnici au vrut să-și arate nemulțumirea privind intențiile autorităților.
„Motivul care a stat la baza acestei întâlniri constă în nemulțumirea generată la nivelul comunității locale de proiectul de «Reabilitare și optimizare funcțional-estetică a centrului civic din orașul Câmpeni», mai precis de decizia de tăiere a falnicilor copaci seculari din centrul orașului. Grupul prezent astăzi, compus din persoane de toate vârstele, își exprimă dezacordul cu privire la decizia factorilor locali de a moderniza parcul și piața centrală a orașului fără a menține copacii seculari, considerați un reper de mândrie al Câmpeniului, alături de platanul votat «Arborele Anului în 2019». Cei prezenți își manifestă susținerea pentru modernizarea orașului, implicit a parcului, însă cu păstrarea și respectarea elementelor sale definitorii: «Statuia lui Avram Iancu, înconjurată de măreții arbori, de care e atât de multă nevoie în zilele toride de vară și nu numai», așa cum afirma unul dintre tinerii prezenți astăzi”, au transmis atunci protestatarii, potrivit Ziarului Unirea.
Horă în jurul platanului numit Arborele Anului 2019, în România
Arborii, care erau deja marcați pentru tăiere la momentul protestului, au început să fie tăiați zilele acestea.
Arborele Anului în 2019, în România. Foto: Claudiu Druga
Stana Drăgoiu a realizat în luna martie o filmare în care surprinde cum platanul menționat mai sus a fost toaletat cu drujba, de persoane fără calificare în această privință, după cum sugerează chiar primarul Ioan Călin Andreș. Înainte de toaletare, platanul, votat Arborele Anului în 2019, în România, avea diametrul trunchiului de 1,40 de metri, o înălțime de 21 de metri, iar diametrul coroanei era de 24 de metri.
„Toți arborii suferă atunci când sunt toaletați. Ca să fii sigur că arborele reacționează bine trebuie să ai două principii: să știi ce specie e și cum va reacționa și să cunoști procesul de compartimentizare al arborilor, un proces natural prin care arborii se vindecă în urma tăierilor și se protejează de bacteriile sau virușii care pot pătrunde în interior în urma procesului de tăiere. Arborii toaletați necorespunzător nu vor muri anul acesta, dar în doi sau trei ani nu vor mai fi”, a spus Andreea Lefter, arborist certificat ISA și președinte al filialei Bucureșt-Ilfov a Asociație Peisagistilor din România (AsoP).
Potrivit declarațiilor primarului, din video-ul realizat de Drăgoiu, persoanele care efectuau toaletarea erau muncitori și, considera edilul, nu este necesar ca aceștia să cunoască specia copacului.
Proiectul de modernizare a centrului civic din Câmpeni are o valoare de circa 5 milioane de lei va consta în amenajarea unor fântâni arteziene, amplasare de mobilier urban, toaletă publică şi parc de joacă pentru copii. De asemenea, potrivit Câmpenii Info, vor fi amplasate aparate de fitness, precum şi busturi ale unor personalităţi importante ale zonei Munţilor Apuseni.
Proiectul prevede ca, dintre arborii existenți, să fie toaletat platanul, opt brazi și molizi vor fi relocați, iar 53 de arbori foioși și rășinoși vor fi desființați. În locul copacilor seculari tăiaţi vor fi plantaţi alți 79 de arbori foioși și 32 de arbori rășinoși, cu înălțimi între 2,5 și 3 metri. În plus, vor fi plantați arbuști foioşi şi răşinoşi, gard viu, plante perene.