Anul care s-a incheiat a fost marcat de proiecte de mediu fara precedent atat in ceea ce priveste conceptul, cat si amploarea lor.
I’Velo, prima initiativa de bike-sharing gratuit la nivel national si “Let’s do it, Romania!”, campania de curatenie generala nationala sunt doar doua dintre cele mai ambitioase proiecte ale anului trecut, care au reusit sa contribuie la schimbarea perceptiilor, a stilului de viata si a gradului de implicare al romanilor in protectia mediului.
I’Velo
I’Velo, aflat in 2010 la a doua editie, a fost primul si singurul program de bike-sharing gratuit la nivel national. Proiectul a fost dezvoltat de Asociatia Green Revolution, in parteneriat cu Raiffeisen Bank.
In total, au fost deschise opt centre de inchirieri: patru in Bucuresti si patru in tara (Iasi, Constanta, Cluj si Targu Mures).
Astfel, romanii au avut la dispozitie 1.100 de biciclete, pe care le-au putut folosi timp de doua ore, pe baza cartii de identitate si a unui contract de inchiriere.
Programul a avut un succes peste asteptari: in cele cinci luni in care au fost deschise centrele, bicicletele au fost inchiriate de peste 200.000 de ori.
Centrele au fost deschise zilnic, cu exceptia zilelor ploioase, iar cozile la inchirieri au ajuns si la cateva zeci de persoane, dispuse sa astepte sa se elibereze bicicletele.
Mai mult, intr-o perioada dificila din punct de vedere economic, I’Velo a creat peste 60 de locuri de munca, ocupate in special de studenti.
Let’s do it, Romania!
Cea mai mare campanie de “curatenie generala” in ariile naturale ale tarii, a reunit 200.000 de persoane, care au colectat peste 550.000 de saci cu gunoaie intr-o singura zi. Dupa modelul Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei si Portugaliei, romanii au fost chemati la curatenie pe 25 septembrie.
Campania a mobilizat oameni cu varste, ocupatii si interese diferite, la curatenie participand fara discriminare voluntari, elevi, studenti, grupuri de angajati ai unor companii, activisti de mediu, vedete, politicieni etc.
Adopta un copac
Asociatia Viitor Plus a reusit sa planteze 8.000 de puieti pe 21 de hectare de teren agricol in ultimii trei ani. Anul trecut, in luna noiembrie, organizatia a completat terenurile impadurite si a ingrijit terenurile pe care au fost plantati copacii.
Datorita eforturilor depuse de voluntarii de la plantarile precedente si ingrijirilor din timpul verilor, mai putin de 15% din cele 21 de hectare deja plantate (in comunele Valcelele si Dragos-Voda din judetul Calarasi, unul dintre cele mai slab impadurite judete ale tarii) au necesitat completari, un procent considerat foarte bun de catre expertii silvici.
Votul verde
Un grup de ONG-uri a verificat modul in care parlamentarii s-au implicat in legislatia de mediu – cine a fost prezent la dezbateri, cine si cum a votat, ce parlamentari au fost mai activi etc.
Proiectul a fost desfasurat de Centrul pentru politici durabile Ecopolis si Asociatia Salvati Dunarea si Delta, impreuna cu partenerii Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA-RO, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Copacul de Hartie, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA.
Cea mai mare surpriza a monitorizarii a fost actualul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, clasat pe locul al doilea in Topul Rusinii, cu 9 absente, doua voturi impotriva pozitiei expertilor de mediu si o abtinere.
In total, 63 de deputati au scoruri sub 50%, votand preponderent impotriva pozitiei expertilor.
Romania prinde radacini
Devenita o campanie anuala de impaduriri, „Romania prinde radacini” a fost reluata in 2010 prin plantarea care au avut loc in luna martie, in judetul Vaslui.
Peste 2.100 de voluntari au reusit sa planteze circa 35.000 de puieti in localitatea vasluiana Chitcani. Astfel, o suprafata de 6 hectare de teren a fost impadurita cu puieti de stejar, frasin, paltin, tei si arbusti.
Actiunea a avut loc prin „Tara lui Andrei”, parte a programului de responsabilitate sociala al Petrom.
Ora Pamantului
Anual, din 2007, peste 1000 de orase din intreaga lume sting luminile pentru a celebra Ora Pamantului.
La evenimentul din 27 martie 2010 au participat scoli, muzee, teatre, dar si locuinte individuale ale celor care au dorit sa traga un semnal de alarma cu privire la consumul de electricitate.
Printre cladirile care au participat se numara si Palatul Parlamentului, care a facut o economie de 1.700 de kilowati intr-o ora de intuneric.
In Parcul Izvor din Bucuresti, trupa Sistem a sustinut un concert 100% unplugged, folosind doar instrumente de percutie si lumina unor lumanari si torte.
Promovarea Legii 132 privind colectarea selectiva in institutiile publice
Legea 132, intrata in vigoare in luna august 2010, obliga institutiile publice sa colecteze selectiv deseurile.
Legea a fost initiata de Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, in colaborare cu Asociatia Green Revolution.
Pentru promovarea Legii a fost lansat un proiect-pilot de amplasare a unor pubele de colectare selectiva in sediile Administratiei Prezidentiale, Guvernului, precum si ale Ministerelor Sanatatii, Administratiei si Internelor, Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Justitiei.
Marea Debarasare 2010
Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE-uri) a devenit o traditie in ultimii trei ani.
Anul 2010 a adus si cateva schimbari in forma campaniei – colectarile nu s-au mai desfasurat lunar, ci trimestrial si au acoperit si zone rurale.
Obiectivul Marii Debarasari in 2010 a fost sa colecteze 2.000 de tone de DEEE-uri de la populatie, in cele patru campanii organizate de-a lungul anului.
Pana la a treia editie inclusiv, Ministerul Mediului si asociatiile de raspundere colectiva implicate in campanie reusisera sa colecteze doar jumatate din aceasta cantitate, resprectiv 1.052 tone de electronice vechi de la populatie.