Campanie pentru reducerea consumului de carne. „Cu ce înlocuiți iarna asta friptura?”

Două organizații, alături de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, au lansat campania „#IsTheNewMeat!”, prin care își propun să încurajeze românii să reducă consumul de carne din perioada sărbătorilor. „Și nouă ne place vita, dar nu în fiecare zi. Încearcă broccoli!”, este unul dintre mesajele campaniei.

„Ne propunem să reducem consumul de carne de sărbători, nu pentru că nu ne-ar plăcea, ci nu am mânca-o în fiecare zi. E mai sănătos să alternăm în farfurie proteinele de origine animală cu cele vegetale”, au transmis cei implicați în campanie.

Food Waste Combat, Blană și departamentul de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai promovează un stil de viață sănătos, prin reducerea consumului de carne.

„Voi cu ce înlocuiți iarna aceasta friptura, cârnații sau chiftelele?”, este un alt mesaj.

Majoritatea dintre noi consumăm mai multe proteine decât avem nevoie și, de cele mai multe ori, sursa proteinelor este carnea. Scăderea aportului de proteine din carne roșie scade și riscul bolilor cronice și decesului prematur. Totuși, ne putem lua proteinele și din surse vegetale”, mai spun aceștia pe posterele care fac parte din campanie.

De exemplu:

  • Broccoli are 2,8 grame de proteine / 100 grame
  • Nucile au 15 grame de proteine / 100 grame
  • Fasolea are 24 de grame de proteine / 100 grame
  • Soia are 36 de grame de proteine / 100 grame
  • Ciupercile au 3,1 grame de proteine / 100 grame
  • Lintea are 9 grame de proteine / 100 grame
  • Sparanghelul are 2,2 grame de proteine / 100 grame

Potrivit site-ului desprealimentatie.ro, în general se recomandă ca proteinele să fie între 10% și 35% din totalul de calorii pe zi. Orice adult are nevoie zilnic de aproximativ 7 grame de proteine pentru fiecare 9 de kilograme de greutate corporală.

De exemplu:

  • Pentru o persoană de 60 de kilograme – aproximativ 50 de grame.
  • Pentru o persoană de 75 de kilograme – aproximativ 60 de grame.
  • Pentru o persoană  de 100 de kilograme – aproximativ 80 de grame.

„Proteinele sunt nutrienți care se găsesc atât în surse animale, cât și în cele vegetale. Puțină carne nu îți va afecta sănătatea, deși e mai bine să o consumi mai puțin. Este mult mai bine să mănânci carne proaspătă și naturală decât mezeluri sau alt tip de carne procesată. În fiecare săptămână este bine să planifici câteva mese fără carne și să înlocuiești când poți carnea, în special cea de vită sau porc, cu pește, pui și alternative din plante precum soia, fasolea, mazărea sau lintea”, mai scriu cei de la departamentul de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai pe site-ul desprealimentatie.ro.

Consumul de carne trebuie să scadă semnificativ pentru a evita cele mai dezastruoase efecte ale schimbărilor climatice, conform unui amplu studiu privind impactul sistemului alimentar asupra mediului. În țările vestice, consumul de vită trebuie să scadă cu până la 90% și să fie înlocuit cu de cinci ori mai multe leguminoase.

spot_img

Ultimele știri