Campanie anti-furt. Ploiestenii isi pot inregistra bicicletele la Politie

Incepand de ieri, ploiestenii care doresc sa isi creasca sansele de a-si recupera bicicletele in caz de furt si le pot inregistra la Politie, a declarat pentru "Green Report" Daniel Radu, inspector la Politia Municipiului Ploiesti.

Campania de inregistrare a bicicletelor este voluntara si gratuita si are rolul de a descuraja furturile, dar si de a gasi intr-un timp mai scurt bicicletele furate sau pierdute.

Ploiestenii care se vor adresa Politiei vor primi o serie de autocolante pe care sa le lipeasca pe bicicleta, pentru a o identifica, precum si un carnet de inregistrare. Autocolantul va putea fi lipit in locuri considerate sigure, iar bicicletele gasite vor fi indentificate si in functie de locul unde au fost lipite acestea. De asemenea, la Politie vor fi pastrate informatii despre tipul bicicletei, culoare si alte caracteristici.

Campania a fost lansata ieri, la initiativa sectiei nr.6 din cadrul Politiei Ploiesti, iar pana acum au fost deja inregistrate aproape 30 de biciclete.

“In Ploiesti nu sunt foarte multe cazuri de furturi de biciclete. Anul trecut am avut 50 de plangeri, dintre care 40 de biciclete au fost recuperate. Dar aceasta campanie are rol preventiv“, a explicat inspectorul Daniel Radu.

Numarul bicicletelor furate e mult mai mare

Cu toate acestea, Marian Anghel, vicepresedintele asociatiei de biciclisti RaceTech Ploiesti, sustine ca numarul de furturi este mult mai mare decat cel raportat. Astfel, atunci cand este gasita o bicicleta, Politia nu stie cui sa o inapoieze. Odata cu stabilirea acestui sistem, va fi mai usor sa fie identificati posesorii bicicletelor furate si gasite.

“Noi ne-am gandit initial sa facem un site pe care fiecare sa isi posteze voluntar poze cu bicicletele astfel incat, daca sunt furate, cineva care le vede in alt oras sau in alta parte dupa ce au fost furate, sa il anunte pe posesor. Cea mai scumpa bicicleta din Ploiesti costa 9.800 de euro, dar e pacat si pentru copiii care strang bani din alocatie sa isi cumpere o bicicleta ieftina, de doua-trei sute de lei”, a declarat Marian Anghel.

Reprezentantii Politiei le recomanda biciclistilor sa fie mai atenti cu bunurile personale. Pe cat posibil, bicicletele nu ar trebui lasate nesupravegheate foarte mult timp, legate in scarile de bloc sau asigurate cu un sistem ineficient. Pentru a evita furturile, cadrul bicicletei ar trebui legat cu una dintre roti printr-un cablu de otel, lant sau sistem antifurt de un obiect fix.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri