Campania nationala pentru ape curate a debutat la Mangalia

Campania nationala de responsabilizare ecologica a cetatenilor si autoritatilor publice "Sa pastram apele curate!" a debutat miercuri, la Mangalia, aceasta fiind initiata de Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), in parteneriat cu primaria, organizatii neguvernamentale, reprezentanti ai presei si ai producatorului de ciment Holcim.

La conferinta de presa, prilejuita de acest eveniment, directorul general ANAR, Marius Postelnicescu, a declarat ca prima etapa a acestei campanii, cea mai ampla si importanta actiune de constientizare sociala initiata pana in present, se desfasoara in perioada 18 – 22 iunie la Mangalia si in statiunile turistice de pe litoral, in program fiind cuprinse dezbateri libere si interactive cu reprezentantii presei si ai asociatiilor "Salvati Vama Veche" si "Salvati Delta Dunarii", ai producatorului de ciment "Holcim Romania" (partener de proiect) si ai Primariei Mangalia.

"Astazi, odata cu lansarea campaniei, a inceput pe faleza din Mangalia si operatiunea de montare a cosurilor de gunoi prevazute in acest proiect, oferite de partenerul Holcim Romania, care s-a oferit sa furnizeze 300 de astfel de recipiente speciale pentru colectarea selectiva a deseurilor, ce vor fi montate in toate statiunile litorale, dar si pe malurile raurilor si locuri de campare din preajma apelor, in zone – pilot, din toate bazinele hidrografice, valoarea totala a investitiei directe fiind de 90.000 euro", a declarat Marius Postelnicescu.

Potrivit ultimului raport al Administratiei Nationala "Apele Romane", specialistii constata o relativa degradare a calitatii raurilor, de la 451 tronsoane de rauri evaluate la categoria V, in 2007, acestea au fost 504, din punct de vedere fizico-chimic. Din punct de vedere al indicatorilor biologici, se constata o degradare a calitatii apelor de foarte buna calitate (calitatea I), care au trecut la categoria II, de calitate, in schimb, cele de calitate proasta si foarte proasta (IV si V) s-au mentinut la valori relativ egale.

"Acest lucru se explica prin faptul ca agentii economici, industriali si agricoli, si-au mentinut influenta constanta asupra nivelului de poluare a apelor (pentru apele de foarte proasta calitate), ceea ce inseamna ca se impun investitii majore in statiile de epurare. In acelasi timp, anul 2007, fiind un an secetos, a influentat nivelul apelor de foarte buna calitate, respectiv cresterea temperaturii apelor a condus la scaderea oxigenului dizolvat din apa, punctual la mortalitate piscicola, dar foarte important, apa si-a redus capacitatea de a se autoregenera", a tras concluzia directorul ANAR.

Specialistii apreciaza ca influenta directa a omului asupra calitatii apelor ramane pe primul loc intre factorii poluatori, in ultima luna, inspectorii ANAR intocmind procese verbale pentru 65 de avertismente si 15 amenzi pe salubrizare, in valoare de 140.000 euro.

Astfel, au fost depistate 198 de puncte de depozitare necontrolata a deseurilor, din care au fost desfiintate 122, totalizand un volum de 3.091 mc deseuri de tip menajer, 830 kg PET-uri, 45 mc deseuri provenite din demolari, 7.045 mc de rumegus si material lemnos.

spot_img

Ultimele știri