Cotidianul Top: Riscam sa fim penalizati de Uniunea Europeana!
In cadrul campaniei nationale de colectare a deseurilor electrocasnice, in judetul Arges s-au strans 7,21 tone de deseuri, dintre care: la Pitesti – 1,92 tone; la Campulung – 4 tone; Curtea de Arges – 0,89 tone si in cadrul Primariei Mioveni – 0,4 tone. In acest an, pe intreg judetul Arges trebuie sa se acumuleze 3 kg de deseuri/cap locuitor. Astfel, in total, firmele de salubritate au strans, in urma acestei campanii, 0,01 kg/cap de locuitor. Primaria Campulung a organizat foarte bine aceasta campanie, drept pentru care a fost si cea care a reusit sa stranga cele mai multe deseuri de electrice si electrocasnice, dupa cum ne-a informat consilierul pe probleme de mediu, Paulina Iaremschi.
Daca pana la sfarsitul anului nu se vor strange cele 3 kg/cap de locuitor, de deseuri, Primariile vor primi penalitati din partea Comunitatii Europene, conform legislatiei, pentru neindeplinirea obiectivelor de reciclare.
Pitestenii s-au debarasat de 65 de televizoare
In Pitesti, televizoarele au stat la loc de frunte. S-au strans 65 de bucati, si anume 975 de kg. Acestea au fost urmate de frigidere, 7 bucati, avand 350 kg. Pitestenii au renuntat si la monitoarele PC; s-au gasit 37 de bucati (135 kg). In cantitate mica s-au gasit: un magnetofon (3 kg), 2 imprimate (4 kg), doua tastaturi (2 kg), doua masini de scris (6 kg).
Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul Top
Editie Speciala: Craiovenii, restantieri la aruncat electro-casnice
Municipalitatea a adunat doar 4.000 de kilograme de vechituri din sutele de tone pe care le are de ridicat
Actiunea de colectare a deseurilor electrocasnice, demarata sambata de municipalitatea craioveana, sub umbrela Ministerului Mediului, nu s-a bucurat de un debut prea reusit. Edilii au reusit sa adune abia cateva mii de kilograme de aparate electrice si electronice scoase din uz. "Am colectat 4.035 de kilograme de asemenea obiecte. Am actionat cu noua echipaje de la salubritate, precum si cu oameni ai celor doua firme implicate in reciclarea deseurilor electrice si electrocasnice, dar pot sa spun ca nu s-a adunat mare lucru", a facut bilantul viceprimarul Gheorghe Nedelescu.
Nu si-au facut euronorma
Potrivit edilului craiovean, prin capitolul 22 din tratatul de aderare la Uniunea Europeana ni s-a trasat sarcina ca, pana la 31 decembrie 2008, sa colectam cate trei kilograme de asemenea deseuri pe cap de roman. La o populatie de aproximativ 310.000 de locuitori, Craiova ar trebui sa adune, in ceva mai mult de un an, o cantitate de 930 de tone. Or in actiunea de sambata s-a strans de peste 200 de ori mai putin decat cantitatea-tinta. "Nu mi se pare usor de atins aceasta cifra. Colectarile vor fi lunare, in ultima sambata a fiecarei luni, dar, daca mergem in acelasi ritm, am calculat ca nu vom aduna pana la sfarsitul anului viitor mai mult de 45.000 de kilograme", a afirmat viceprimarul.
Prefectura scapa turma
Gheorghe Nedelescu crede ca municipalitatea va trebui sa faca mai multa publicitate campaniei de colectare pentru a atinge standardele europene si, mai ales, sa apeleze la bunavointa celorlalte institutii din oras. "Cred ca ar trebui sa insistam pe informarea cetatenilor si, in plus, sa apelam la toate institutiile, precum si la scoli si licee, sa se debaraseze de aparatura pe care nu o mai folosesc. Si acum pot sa spun ca mare parte din deseuri a venit de la unele licee, de la CFR, precum si de la unele institutii. Prefectura Dolj, de exemplu, a dat 150 de kilograme", a precizat viceprimarul.
Pentru mai multe informatii vizitati Editie Speciala
Obiectiv Vocea Brailei: Campanie "timida" 12 GRAME DE DESEURI PE CAP DE LOCUITOR
3 noiembrie a fost ziua in care romanii au fost chemati sa raspunda solicitarii Ministerului Mediului privitoare la colectarea deseurilor electrice si electrocasnice. Iar daca in Capitala s-au adunat suficiente astfel de deseuri incat sa starneasca o disputa apriga intre tigani si politistii comunitari, nu acelasi lucru s-a intamplat in restul tarii. Peste cateva zile se va centraliza situatia si se va sti exact rezultatul acestei campanii.
Cert este ca la Galati s-au strans aproximativ patru tone de astfel de deseuri electrice si electronice. Tinand cont de faptul ca municipiul are, cel putin oficial, 323.000 de locuitori, acest lucru inseamna ca s-au adunat aproximativ 0,012 kg pe cap de locuitor. Dar suntem inca foarte departe de angajamentul pe care Romania l-a luat in fata Uniunii Europene trei kg de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor.
"S-au strans cam putin pentru inceput, e adevarat, ne-a declarat ieri directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, Mihai Turcu. RER a colectat cam 1.900 de kilograme, iar Ecosal doua containere, aproximativ patru tone in total. Actiunea a fost asa, cam timida, dar incet, incet, oamenii se vor obisnui. Dar stiti cum e spiritul la noi, romanul se desparte greu de vechituri. Mai bine le duce la garaj, la subsol si tot nu le arunca. Dar treptat va aparea si la noi o alta viziune. Din cate am inteles, astfel de actiuni se vor organiza trimestrial, daca nu chiar o data pe luna."
Potrivit statisticii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati, pe primele zece luni ale anului 2007, in cele sase judete ale Regiunii 2 Sud-Est, s-au colectat 0,090 kg de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor. Cu una cu alta, pana la trei kilograme pe cap de locuitor mai avem…
Pentru mai multe informatii vizitati Obiectiv Vocea Brailei