Campania Copacul de hartie, in presa de azi

Gandul: Plantari cu bani stransi din hartie reciclata

Patru voluntari s-au spetit, zi – lumina, sa curete de hartie sute de sedii de firme. In jumatate de an, proiectul "Copacul de hartie" al mediaORG s-a lasat cu aproape 100 de tone de hartie colectate si peste 12 tone de carton. Adica peste 15 tiruri. Cu banii acestia, voluntarii si-au propus sa cumpere pui de copaci, pe care sa-i planteze in Bucuresti. In medie, un copac a costat 15 lei. Ca sa faca rost de spatiu, au facut poteci pe la mai toate primariile de sector.

Fiecare raspundea ca nu sunt spatii pentru noi parculete, fiindca in Bucuresti se construieste mult. Singura, primaria sectorului 1 le-a oferit niste spatii pentru sadit, multe dintre ele intre blocuri. Ieri, voluntarii au inceput sa planteze o parte din cei 1.120 de copaci (tei, castani, platani) in zona Clabucet, urmand sa continue si in celelalte zile, in alte zone.

"Grav nu e ca se taie copaci, ci ca nu se replanteaza"

"Mi- venit ideea acum patru ani. M-am intrebat: ce-ar fi, daca cu banii din hartie s-ar pune copaci? Cred ca e foarte scump, de aia nu face nimeni, mi-am raspuns singura. Sigur, nu a fost asa de scump. Este un lucru pe care il poate face aproape oricine. Vedeti, grav nu e neaparat ca se taie copaci, ci ca nu se replanteaza", spune Claudia Catana. Nici nu a indraznit sa viseze ca proiectul va avea un asemenea succes. S-au inscris multinationale, o ambasada, CNSAS, banci, cu totul 330 de companii. Voluntarii alergau cu o duba veche de 17 ani chiar si pentru trei kilograme de hartie. "Noi, romanii, tratam hartia ca pe un gunoi. Este fals. Nu ti se pare ca arunci multa hartie, dar cand o pui deoparte, te sochezi.

Omenii isi amintesc ca trebuie sa ingrijeasca natura numai atunci cand nu le este bine. De pilda, am observat ca in zilele cu 40 de grade din vara trecuta, numarul vizitatorilor pe site-ul nostru a fost dublu. Iar cuvintele – cheie erau: defrisari, reciclari, "Un adevar incomod". Proiectul luase atat de mare amploare, incat primeam 50 de telefoane si 100 de mailuri pe zi", povesteste Claudia Catana. "Copacul de hartie" s-a nascut pentru a semnala tuturor, primari si oameni simpli, ca fiecare dintre noi are datoria de a planta un copac.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

Adevarul: Copacii de hartie se transforma in copaci adevarati, in Bucuresti

Campania de plantare a peste 1.000 de copacei achizitionati in cadrul proiectului "Copacul de hartie" a inceput ieri. Primul spatiu verde reamenjat este situat in zona Clabucet din Bucuresti. Astazi plantarile continua in zona Iuliu Tetrat, iar sambata, voluntarii vor planta stejari rosii in zona Regina Maria.

"Copacul de hartie" este un proiect inovativ, initiat de asociatia non-profit mediaORG ce are ca scop protectia mediului urban. Proiectul se bazeaza pe un concept simplu. Initial, voluntarii care lucreaza in cadrul proiectului au adunat hartia de la diverse companii si persoane fizice, au vandut-o apoi unor centre de colectare, iar din banii astfel obtinuti au cumparat puieti pe care, cu ajutorul voluntarilor, ii vor planta in diferite spatii verzi din Bucuresti.

"Am inceput sa plantam copacei in Capitala, dar anul viitor "Copacul de hartie" va ajunge si la Cluj, Timisoara, Craiova si Iasi. In momentul in care a inceput totul, nu ne gandeam, ca proiectul va lua o asemenea amploare", a marturisit Claudia Catana, coordonatoarea proiectului "Copacul de hartie".

Voluntarii au plantat stejari rosii

Proiectul "Copacul de hartie" a fost lansat in luna aprilie a acestui an, la initiativa unei echipe formate doar din cinci voluntari. De atunci, in proiect s-au inscris 300 de companii si 65 de persoane fizice care au donat, in perioada aprilie-septembrie, 97.115 kg de hartie si 12.199 kg de carton. Toate aceste deseuri vor fi "trasformate" acum in 1.120 de copaci.

Reprezentanti ai Administratiei Domeniului Public (ADP) Sectorul 1 Bucuresti, impreuna cu angajati ale diverselor companii si cu primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, au plantat ieri 60 de stejari rosii.

Astazi, la Iuliu Tetrat, voluntarii planteaza, de asemenea, stejari rosii, dar si arbusti. "Este prima colaborare cu fetele de la "Copacul de hartie". Initiativa lor este laudabila, cu atat mai mult cu cat au pornit totul fara niciun ban", a precizat Lucian Bechir, seful sectiei Spatii Verzi din cadrul ADP Sector 1.

Campania va continua

Bugetul estimat pe doi ani al proiectului este de 135.000 de euro. "Copacul de hartie" a fost demarat, in aprilie anul acesta, fara un buget alocat. Pana acum au fost atrase 30 la suta din sumele necesare pentru implementarea proiectului din sponsorizari, donatii si cota parte din vanzarea hartiei.

Banii sunt directionati catre dezvoltarea sistemului de preluare a hartiei si acoperirea cheltuielilor cu transportul. Claudia Catana a spus ca, din cauza unor chestiuni de logistica, au existat si unele momente in care nu au putut raspunde prompt solicitarilor in ceea ce priveste colectarea hartiei. Situatia este explicabila avand in vedere ca voluntarii de la "Copacul de hartie" nu au avut la dispozitie decat o masina impumutata. Coordonatoarea proiectului a adaugat insa ca plantarea copaceilor ii confera satisfactie deplina.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri