Camera Deputaților a votat adoptarea Codului Silvic în forma inițială. Rămâne limita de 30% pentru procesarea unei specii de lemn

Codul Silvic a fost aprobat în forma inițială de Camera Deputaților astăzi cu 218 voturi pentru, 11 abțineri și 95 împotrivă. Cu o săptămână în urmă deputații din comisiile de mediu, pentru agricultură și juridică au respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis și au trimis în plen varianta inițială a legii.

Foto: https://www.flickr.com/photos/worldbank/
Foto: https://www.flickr.com/photos/worldbank/

“Ziua asta a fost de interes național, vă mulțumesc că ați votat, astăzi am dovedit că și românu-i frate cu codru”, a declarat imediat după vot deputatul Doina Pană, membru PSD.

Deputații PNL s-au opus noului Cod Silvic. “Avem un sentiment de regret că după trei ani de dezbateri, discuții cu toate părțile implicate, nu s-a găsit puterea să negociem și să aprobăm un Cod Silvic modern, european, de care ar fi avut nevoie economia României și silvicultura românească. De ce cred că e mai rău decât cel din vigoare: distrugerea pădurilor va continua pe mai departe, acest Cod Silvic nu conține măsuri pentru reducerea tăierilor ilegale”, a declarat, la rândul său, deputatul Lucia Varga, membru PNL.

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu s-a declarat mulțumită de rezultatul votului. “Am votat și data trecută petnru înnoire, adică pentru noul Cod Silvic pentru care am dat votul azi. Am votat pentru micii proprietari ai fondului forestier, apărăm dreptul la proprietate. Interesul național este apărat prin acest Cod Silvic. Normele de aplicare aștepteaptă Codul Silvic de o lună jumătate. Toate organele de control sunt alături de cei care iubesc pădurea, nu vor ca tăierile să fie ilegale”, a spus Grațiela Gavrilescu.

Deputatul UDMR Atilla Korodi a spus, la rândul său, că e mulțumit de rezultatul votului: “Se încheie o perioadă complicată, avem un Cod Silvic valabil, bun pentru România membră a UE, avem Cod Silvic care știe care e interesul național când vorbim de protejarea pădurilor. Dacă a fost greu până acum va fi mai greu de acum încolo, normativele trebuie să fie aplicabile, coerente, vă invit pe toți să participăm la toate dezbaterile care aduc normative de implementare”, a spus Korodi care a adăugat că “și ungurul e frate cu codru”.

Nu este un Cod Silvic pentru care să ne bucurăm, deoarece acesta permite, de exemplu, tăierile rase în parcuri naționale și naturale (în cazul în care regenerarea naturală nu poate fi asigurată prin altfel de tăieri). Avem o problemă majoră a pădurilor și aceasta a fost expusă în mod vizibil, mii de oameni mobilizându-se în acest sens în orașe din toată țara. Codul Silvic este doar o bază legislativă, societatea civilă va cere să participe la elaborarea normelor asociate acestui cod iar implementarea în teren a legislației va rămâne un punct critic”, se arată în reacția Greenpeace.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Silvic adoptat de Camera Deputaților în Parlament din cauza a patru articole din lege. Dintre acestea, prevederea de limitare la 30% a prelucrării unei specii de lemn de către un operator economic a stârnit cele mai mari dezbateri. Compania  Schweighofer Holzindustrie, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, a făcut presiuni pentru scoaterea plafonării din lege, iar Consiliul Concurenței a trimis un comunicat prin care susține obiecțiile președintelui Iohannis. “Menținerea unei limitări la achiziția de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecință declanșarea procedurii de infringement împotriva României”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Concurenței. Pe de altă parte, mai mulți deputați și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de protecție a mediului au arătat că limitarea de 30% este în acord cu Constituția și cu obiectivele europene. 

Puteți citi și:

Deputații au respins cererea președintelui de reexaminare a Codului Silvic, legea păstrează limitarea prelucrării lemnului

Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba și toporul. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru păduri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri