Povestea fotografiei in care un calut de mare tine un betisor de ureche

Scena surprinsă de un fotograf în care un calut de mare se agață de un bețișor de urechi, în apele Oceanului Indian, arată realitatea îngrijorătoare privind deșeurile care invadează planeta.

Fotografia în care un căluț de mare ține un bețișor de ureche, semnal de alarmă

Fotograful Justin Hofman se afla în decembrie 2016 într-o expediție în insula Sumbawa, din Indonezia, unde făcea scufundări, când un coleg i-a arătat un căluț de mare. Curenții marini au dezechilibrat creatura marină, care, în primă fază, s-a apucat de câteva alge.

Bărbatul a început să îi facă poze căluțului, în timp ce vântul aducea mai multe gunoaie în direcția vietății de 3,8 centimetri, care s-a prins pentru puțin timp într-o pungă de plastic.

„Următorul lucru de care s-a apucat a fost un bețișor de urechi”, a declarat fotograful într-un interviu telefonic pentru The Washington Post.

„Aveam în fața mea această creatură minunată, foarte mică și atât de drăguță și am fost brusc aduși la realitate: asta e ceva ce i se întâmplă căluțului de mare în fiecare zi”, a mai spus acesta.

Atunci a realizat fotografia care a ajuns în toate colțurile lumii și cu care Justin Hofman a ajuns în finala concursului „Wildlife Photographer of the Year”, organizat de Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

După competiție, Hofman a postat fotografia pe Instagram și a primit reacții emoționante din toate colțurile lumii, în care oamenii spuneau că îți deschide ochii spre o realitate dezgustătoare.

„Este o fotografie care mi-aș dori să nu fi existat, dar acum că există, vreau să o vadă toată lumea”, a scris Hofman sub fotografia sa.

„Ceea ce începuse ca o oportunitate de a fotografia o creatură mică și drăguță s-a transformat în frustrare și tristețe pentru că fluxul a adus bucăți de gunoaie și mizerii de canalizare. Acest căluț de mare înoată în fiecare zi alături de bucăți de gunoi”, a mai spus autorul.

Fotografia în care un căluț de mare ține un bețișor de ureche, semnal de alarmă

Acesta a mai declarat că fotografia poate servi ca o alegorie pentru viitorul oceanelor noastre și se întreba, retoric, ce fel de viitor ne creăm și cum acțiunile noastre afectează planeta.

Indonezia este al doilea cel mai mare producător de poluare marină, generând peste 3,22 de milioane de tone de plastic pe an, potrivit unor date publicate în 2015 de Environmental Health Perspectives.

Această țară și-a asumat să reducă deșeurile cu 70% până la finalului anului 2025, conform Națiunilor Unite.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri