Cu cât o țară oferă condiții de trai mai bune locuitorilor, cu atât are un impact mai mare asupra mediului, conform unui nou studiu care pune în perspectivă costurile ascunse ale unei vieți mai bune în contextul economic și social actual.
Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au analizat 150 țări din punct de vedere al impactului asupra mediului și al condițiilor de trai. Au folosit 11 indicatori sociali (cum ar fi accesul la apă curentă și electricitate, sănătate, alimentație) și 9 limite planetare (de exemplu schimbările climatice, acidificarea oceanelor, pierderea biodiversității).
Rezultatele studiului arată că nicio țară din lume nu întrunește toate condițiile pentru a oferi un trai bun fără să dăuneze mediului. Majoritatea țărilor analizate folosesc resurse la niveluri care depășesc limitele planetare.
Țările cu o calitate superioară a vieții consumă prea multe resurse
Doar 34% dintre țări sunt în limite normale când vine vorba de schimbări climatice. 60% dintre țări oferă acces la hrană și curent electric, însă doar 15% se descurcă când vine vorba de ținte calitative cum ar fi suportul social și calitatea vieții. Doar trei țări, Austria, Germania și Olanda, satisfac toate cele 11 praguri sociale.
Conform cercetătorilor, dezvoltarea trebuie să aibă loc într-un „spațiu sigur și just” în care nevoile primare ale locuitorilor sunt satisfăcute, fără să fie depășite cele 9 limite planetare.
Daniel O’Neill, economist la Universitatea din Leeds și autor al studiului, a explicat că majoritatea țărilor bogate ating majoritatea condițiilor sociale pentru o viață mai bună, însă consumă extrem de multe resurse.
„În general, țările care se descurcă ținând cont de indicatorii sociali reușesc asta prin consumul de resurse la un nivel care nu ar putea fi extins pentru toți oamenii de pe planetă. Și țările care întrunesc condițiile de mediu – în alte cuvinte, care consumă resurse la un nivel sustenabil – nu satisfac indicatorii sociali.”
Cu toate acestea, oamenii de știință cred că o viață bună pentru toți locuitorii pământului poate fi posibilă, însă va fi o provocare foarte mare, în contextul sistemului actual care promovează supraconsumul. Cantitatea de resurse utilizate ar putea fi redusă semnificativ în multe dintre țările bogate fără a afecta condițiile sociale. Noțiunea de progres are nevoie de o nouă abordare, care se concentrează mai puțin pe PIB. Nu în ultimul rând, eforturi ca trecerea de la combustibili fosili la energie regenerabilă, producția de produse care rezistă mai mult timp, sau eliminarea deșeurilor inutile vor fi necesare pentru a ne menține în limita de 2 grade Celsius.
Cercetătorii au făcut disponibil publicului un website unde cei interesați pot vizualiza și compara date despre cele 150 țări analizate, sau pot explora diferite scenarii cu ajutorul unui instrument care calculează folosirea resurselor în funcție de factorii sociali.