In Delta Dunarii, numarul populatiilor de pesti din speciile lin si caracuda a crescut in comparatie cu cel inregistrat in urma cu zece ani. Prezenta acestor specii este un indicator al imbunatatirii calitatii apelor fluviului in Delta.
Informatia a fost furnizata de directorul Departamentului de Ihtiologie si Biodiversitate din cadrul Institutului National de Cercetare si Delta Dunarii (INCDD), Vasile Otel, autorul lucrarii monografice "Atlasul pestilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii".
"Este adevarat ca resursa piscicola din Delta s-a diminuat, existand foarte multe specii ale caror populatii au inregistrat din anii 1970 pana in prezent o curba descendenta. In acelasi timp insa, s-a constatat ca au reaparut exemplare din speciile lin si caracuda, ca urmare a imbunatatirii calitatii apelor in Delta Dunarii", a declarat Vasile Otel.
El a mai spus ca reaparitia in Delta a exemplarelor din speciile lin si caracuda, ca urmare a imbunatatirii conditiilor ihtiologice, a intervenit in conditiile in care, in ultimii 17 ani, impactul negativ al industriei si al agriculturii asupra Dunarii a scazut odata cu diminuarea activitatii din cele doua domenii.
Printre motivele reducerii resursei piscicole din Delta se numara atat exploatarea excesiva a resursei in perioada 1970-1990, nutrientii rezultati in urma utilizarii ingrasamintelor chimice in agricultura intensiva din aceeasi perioada, braconajul cu curent electric, cat si inexistenta unor statii de epurare a apelor uzate provenite de la consumatorii casnici si cei industriali din aglomeratiile urbane.
"Este clasic de acum ceea ce s-a intamplat cu rusaliile ale caror larve constituiau principala sursa de hrana a populatiilor de cega, rusalii care, acum 40-50 de ani, luminau toata Dunarea si care acum nu mai sunt. Daca, in prezent, in aval de fluviu, impactul asupra Dunarii al lipsei statiei de epurare din municipiul Tulcea nu este de anvergura, rusaliile au perceput demult aceasta poluare", a precizat Vasile Otel.
Foto: brasovtravelguide.ro