Text de Dorina Mocanu, director protectia atmosferei MMDD
Atunci cand vorbeste despre mediul inconjurator, omul se refera, pur si simplu, la "mediul natural". Dar cat de "natural" mai este mediul in care traim? Cat de curat este aerul pe care il respiram?
La sfarsitul anului 2007, am inaugurat unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile: Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului. Este un proiect asumat de minister pentru a raspunde unor realitati, pe care le cunoastem si care ne spun ca daunele produse de poluare si de schimbarile climatice sunt considerabile. Vorbim de un proiect in valoare de 14 milioane de euro, care ne permite sa ne aliniem la cerintele Uniunii Europene, un proiect care raspunde unor necesitati urgente ale Romaniei.
Reteaua acopera 11 aglomerari (cu densitati mari ale populat iei) si 8 zone (care coincid cu regiunile de dezvoltare), in care este obligatorie monitorizarea continua a calitatii aerului cu ajutorul statiilor de monitorizare interconectate. Cele 117 statii sunt instalate in 37 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti. Exista statii de trafic, statii de tip industrial, statiile de fond urban care masoara "aerul de oras", statiile de tip suburban, amenajate atfel incat sa surprinda influenta tuturor surselor de poluare din oras, si statii de tip rural, departe de poluant ii din trafic sau de cei industriali si care masoara fondul natural al zonei.
Informatiile privind calitatea aerului, provenite de la cele 117 statii de monitorizare si datele meteorologice primite de la 78 dintre acestea vor fi transmise catre Centrele de Date ale celor 38 de Agentii pentru Protectia Mediului.
Reteaua cuprinde si 3 statii de tip EMEP, care permit evaluarea calitatii aerului la lunga distanta si care joaca un rol important in prevenirea poluarii transfrontiera.
In acest moment, suntem inca in faza de testare a retelei, dar in primavara lui 2008 vom putea arata care este orasul sau zona in care exista o influenta mai mare a unui anumit tip de sursa de poluare. Aici trebuie sa corectam o expresie pe cat de raspandita, pe atat de gresita: "cel mai poluat oras" din Romania. Nu putem vorbi de cel mai poluat oras, sau de cea mai poluata zona. Trebuie sa vorbim de influenta mai mare, intr-o zona sau localitate, a unei activitati poluatoare sau unor substant e cum ar fi dioxidul de sulf sau oxidul de carbon, oxizii de azot, plumbul sau chiar praful. Gradul lor de pericol este diferit, iar concentratia lor in aerul pe care-l respiram poate sa di fere de la zi la zi si de la ora la ora, inclusiv din cauza conditiilor atmosferice.
Tocmai de aceea, prin noul sistem, cetateanul va putea fi informat in timp real asupra situatiei din zona in care traieste prin cele 68 de panouri de informare publica din toata tara: 34 panouri exterioare (amplasate in mod conventional in zone dens populate ale oraselor, sau in zona pietonala) sau prin intermediul a 34 de panouri interioare (amplasate in spatii publice intens frecventate, la Primarii). In acelasi timp, pe 15 februarie am lansat site-ul www.calitateaer.ro, pe care vor fi afisate toate inregistrarile de la nivel national, la orice ora si din orice statie. Orice utilizator va putea, pe acest website, sa selecteze cu un simplu click regiunea, judetul, orasul de care este interesat, pana la nivelul statiei, si sa obtina informatia dorita in timp real.
Reteaua este conceputa a fi flexibila, cu posibilitate de extindere, atat in ceea ce priveste software-ul si gestionarea datelor, cat si prin asigurarea interconectarii altor retele si acoperirea nevoilor suplimentare de raportare sau schimb de informatii, furnizand totodata publicului date privind calitatea aerului cu un grad mare de incredere.