Valul de căldură din nordul și vestul Europei a fost de 2 ori mai posibil din cauza schimbărilor climatice

Valul de căldură care a afectat Europa de Nord și de Vest în această vară a fost de două ori mai posibil din cauza schimbărilor climatice, conform unei evaluări rapide realizate de cercetători.

Rezultatele sunt preliminarii, însă oamenii de știință spun că influența schimbărilor climatice asupra temperaturilor din această vară este clară.

Cercetătorii au comparat temperaturile ridicate din acest an cu înregistrările istorice de la șapte stații meteorologice din nordul Europei, precum și cu modele climatice.

Friederike Otto, cercetător la Universitatea din Oxford și membru al World Weather Attribution (WWA), consorțiu care a realizat studiul, a declarat pentru The Guardian că valurile de căldură vor deveni tot mai dese pe măsură ce lumea se încălzește.

„Ceea ce era privită înainte ca vreme neobișnuit de caldă va deveni ceva comun, iar în unele cazuri, a devenit deja. Este o situație pentru care societatea poate și ar trebui să se pregătească. Însă în același timp nu există dubii că putem și ar trebui să reducem probabilitatea apariției evenimentelor meteo extreme prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe cât de mult posibil.”

Conform rezultatelor, magnitudinea valului de căldură din zona Arctică este fără precedent, înregistrând valori nemaiîntâlnite până acum.

Analizele de atribuire realizate până acum au arătat conexiuni puternice între schimbările climatice și fenomene meteo extreme. De exemplu, valul de căldură numit „Lucifer” care a afectat națiunile mediteraneene în vara anului trecut a fost de 10 ori mai posibil din cauza schimbărilor climatice. Uraganul Harvey, care a afectat grav SUA anul trecut, a fost de trei ori mai posibil din cauza schimbărilor climatice, iar valul de căldură din New South Wales, Australia din 2016-2017 a fost de cel puțin 50 de ori mai posibil din cauza încăzirii globale.

În Europa, valul de căldură neobișnuit a fost cauzat de slăbirea jet stream-ului. Aerul cald și uscat a rămas în același loc timp de două luni, timp mult mai îndelungat decât de obicei.

Unii oameni de știință au avertizat că studiile de atribuție ar putea subestima contribuția schimbărilor climatice la fenomene meteo extreme, deoarece modelele realizate pe computer nu pot evalua în mod cert schimbările complexe ale curenților jet stream.

Green Report Shop Transport ECO

În acest an, fenomenele meteo extreme au afectat întreaga lume. Valurile de căldură au doborât numeroase recorduri de temperaturi pozitive, cauzând incendii grave în Cercul Arctic, în California și în Grecia. Alte părți ale lumii, cum ar fi Japonia și China, au fost afectate de inundații devastatoare. La începutul acestei veri, România a trecut prin cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani, urmată de ploi abundente care au dus la inundații în mai multe părți ale țării.

Conform unui studiu recent realizat de European Academies’ Science Advisory Council (EASAC), fenomenele meteo extreme vor afecta tot mai des Europa din cauza schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri