Cainii infometati – un risc pentru bucuresteni

Fundatia Vier Pfoten  respinge noua propunere a Primariei Capitalei de a amenda persoanele care hranesc cainii fara stapan. Organizatia avertizeaza ca adoptarea acestei hotarari va crea efectul invers celui dorit de intiatorii sai, avand in vedere ca nivelul de agresivitate creste in cazul animalelor infometate.

Noua prevedere a proiectului pentru modificarea Hotararii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor din Municipiul Bucuresti este menita sa creeze intr-un interval relativ scurt de timp o situatie cu potential exploziv la nivelul Capitalei: zeci de mii de caini infometati, cu agresivitate crescuta, aflati in cautarea unor surse de hrana.

Kuki Barbuceanu

Ca si in cazul oamenilor, infometarea creeaza o stare de stres, panica si agitatie. Animalele vor cauta orice sursa de hrana, actionand instinctiv. Nu am dori sa ne trezim in fata unei situatii de necontrolat, in care numarul oamenilor agresati sa creasca dramatic”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.

Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) se contrazice prin introducerea acestei noi prevederi, intrucat acelasi proiect prevede, intr-unul din articole, ca ASPA trebuie sa sterilizeze cainii fara stapan si sa ii returneze in locul din care au fost luati. In acest caz, cu buna stiinta, ASPA ar returna animale in zone din care a eliminat teoretic orice sursa de hrana. Acest lucru constituie un abuz asupra animalelor, potrivit legislatiei in vigoare.

Hotararea ar incalca legea privind ratificarea Conventiei Europene pentru Protectia Animalelor  nr. 60/2004, precum si articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, potrivit caruia „Statele membre ale UE vor trata cu toata atentia cerintele de bunastare a animalelor, avand in vedere ca acestea sunt fiinte simtitoare si au nevoi specifice”, si legea pentru protectia animalelor nr. 205/2004, modificata prin legea 9/2008. Potrivit tuturor acestor legi, animalelor aflate in grija omului trebuie sa li se asigure conditiile minime de bunastare.

Anca Tomescu

Propunerea este menita totodata sa dea nastere unor abuzuri  deoarece prinderea si pedepsirea <<vinovatilor>> va depinde de bunavointa vecinilor, care vor semnala sau nu politiei prezenta unui castron <<suspect>> in fata blocului. Mai mult, cine si cu ce dovezi stabileste ca hrana are ca destinatar un caine fara stapan si nu un alt animal?”, spune doctor Anca Tomescu, coordonator proiect Animale fara Stapan  Vier Pfoten.

Reprezentantii fundatiei considera ca eforturile Primariei ar trebui sa se indrepte catre stoparea inmultirii cainilor fara stapan, prin sterilizarea lor rapida si in numar cat mai mare, precum si prin prevenirea abandonului.

Pana in prezent, nu a existat nici un dosar penal pentru abandonarea unui animal, desi, de 5 ani, legea considera acest lucru drept o infractiune.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri