Câinii pot fi cei mai buni prieteni ai omului, însă sunt, totodată, o amenințare majoră la adresa vieții sălbatice. Oamenii de știință spun că au contribuit la dispariția a câtorva zeci de păsări sălbatice și de specii de animale.
Ca atare, câinii au devenit al treilea cel mai feroce prădător introdus de oameni, după pisici și șobolani. Cercetătorii spun că aceştia amenință aproape 200 de specii la nivel mondial, dintre care unele sunt critic amenințate.
Și totuși, câinii fără stăpân, dar și cei care aleargă liber au fost prea puțin studiați, spun conservatorii.
Într-un studiu recent efectuat pe câinii din Chile, autorii au spus: „Conservaționiștii din Chile și din alte părți ale lumii consideră că trebuie studiat de urgență impactului câinilor liberi asupra speciilor sălbatice”.
Studiul a descoperit că proprietarii câinilor nu erau îngrijorați de această problemă, iar mulți le permiteau animalelor de casă să se miște liber în sălbăticie.
„Predarea și hărțuirea de către câini au fost documentate pentru majoritatea mamiferelor terestre mai mari care locuiesc în Chile, inclusiv cele trei specii de canide (mamifere din familia câinilor) și trei specii de căprioare”, a spus pentru BBC Eduardo Silva-Rodriguez, unul dintre autorii studiul.
Se estimează că în prezent există un miliard de câini domestici în întreaga lume, iar condițiile lor variază de la câini fără stăpân, câini lăsați liberi până la animale complet dependente de oameni.
Nu există o cifră definitivă pentru câinii fără stăpâni și cei lăsați să umble liberi, dar conservașioniștii spun că numărul lor este cu siguranță în creștere.
„Este o chestiune care produce îngrijorari serioase. Deoarece populația umană crește, la fel și numărul de câini, iar această problemă s-ar putea înrăutăți „, a declarat pentru BBC Piero Genovesi, șeful unității specializate pentru speciile invazive din cadrul organismului de conservare al IUCN.
Dintre cele 200 de specii despre care se spune că sunt amenințate de câini vagabonzi și liberi, 30 sunt clasificate ca fiind critice, 71 pe cale de dispariție și 87 vulnerabile și aflate pe lista roșie a IUCN a speciilor cu risc.
Aproape jumătate dintre aceste specii sunt mamifere, dintre care 78 sunt păsări, 22 reptile și trei amfibieni.
Cele mai afectate regiuni sunt părți din Asia, America Centrală și de Sud, zona Caraibilor și părți din Oceania, potrivit unui studiu publicat în revista Biological Conservation.
Experții spun că câinii abandonați și cei cărora li se permite să se deplaseze liber sunt adevărate probleme.
Cîinii pot afecta viața sălbatică în cinci moduri generale
Câinii devin prădători și ucid animalele sălbatice, perturbă ecosistemul, transmit bolile la faună sălbatică, concurează cu ei pentru pradă și se împerechează cu specii apropiate.
„Cu ajutorul aparatelor de fotografiat am descoperit că câinii intră în peșteriunde râsul îşi duce animalele pe care le-au ucis și avem imagini care arată că câinii mănâncă carcasele. Am observat, de asemenea, că râsul devine foarte stresat atunci când află că în peșteră există un alt prădător care se hrănește cu prada lui”, a declarat Izabela Wierzbowska, cercetător la Universitatea Jagielloniană din Polonia.
Studiile au arătat că câinii au contribuit la dispariția a cel puțin opt specii de păsări, inclusiv prepeliţele din Noua Zeelandă.
Imaginile câinilor sălbatici care hrăneau și ucideau specii pe cale de dispariție în diferite părți ale lumii au apărut și pe mediile sociale.