Cafeaua este amenintata de incalzirea globala

Schimbarile climei din statul african Uganda, pot conduce la desfiintarea exportului de cafea robusta al tarii, in urmatoarele decade, arata un raport din partea British charity Oxfam, citat de Reuters.

"Perspectiva este sumbra. Daca temperaturile medii de pe glob vor creste cu doua sau mai multe grade, o mare parte din Uganda nu va mai putea sa cultive cafea, iar acest lucru se poate intampla peste 40 de ani, sau poate chiar mai putin", potrivit raportului.

Raportul "Reducerea schimbarilor climatice si a saraciei in Uganda" arata ca efectele incalzirii globale, precum cresterea temperaturilor, precipitatiile semnificative si furtunile puternice, au condus la dereglari ale climei in Uganda.

"Potrivit Programului de Mediu al Natiunilor Unite, numai cateva petice de teren de la periferia Ugandei vor mai putea fi cultivate. Intre timp, crescatorii de cafea vor fi nevoiti sa se adapteze la temperaturile ridicate", mai arata raportul.

In mare parte din Uganda sunt doua tipuri de clima, in sensul ca exista doua sezoane ploioase, primul intre martie si aprilie si al doilea intre octombrie si ianuarie.

Precipitatiile din timpul sezoanelor ploioase au devenit nesigure, potrivit raporului, iar lipsa ploii in perioada dintre lunile martie si iunie a cauzat seceta, reduceri ale culturilor si varietatilor de plante.

Uganda este cel de-al doilea cel mai mare producator de cafea din Africa, dupa Etiopia. Cafeaua robusta creste la altitudini mai mici (0-700m) si are un continut mare de cofeina (1,7-4%). Aroma sa este foarte puternica, nota finala fiind una de lemn. Este cel mai des folosita in producerea cafelei instant.

spot_img

Ultimele știri