Cadru legal obligatoriu pentru monitorizarea progreselor privind eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili

UE va dezvolta un cadru obligatoriu pentru a monitoriza și a raporta progresele statelor membre către eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili. 

Cu 553 de voturi pentru, 130 împotrivă și 7 abțineri, Parlamentul European a confirmat acordul la care sa ajuns cu Consiliul în decembrie 2021 privind cel de-al optulea Program general de acțiune al Uniunii pentru mediu (PAE) pentru a ghida politica de mediu a UE până în 2030 și pentru a o alinia la Pactul Verde European.

Cele șase obiective tematice prioritare care trebuie atinse până în 2030 sunt:

  • atenuarea schimbărilor climatice pentru a atinge obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030;
  • adaptarea la schimbările climatice;
  • avansarea către o economie a bunăstării care să ofere planetei mai mult decât este nevoie;
  • urmărirea poluării zero, inclusiv în legătură cu substanțele chimice nocive;
  • protejarea, conservarea și refacerea biodiversității și reducerea semnificativă a presiunilor esențiale de mediu legate de amprentele materiale și de consum ale UE, inclusiv prin obiectivele de reducere ale UE 2030.

Până în 2023, Comisia va prezenta o metodologie pentru identificarea altor subvenții dăunătoare mediului, în vederea raportării cu privire la progresele statelor membre către eliminarea treptată a acestora.

Mecanism de guvernare îmbunătățit

Textul prevede un nou tablou de bord rezumat și indicatori care măsoară progresul „dincolo de PIB”, pentru a ghida elaborarea politicilor. Evaluarea va fi publică și atât acțiunile întreprinse, cât și măsurile viitoare planificate vor fi discutate în fiecare an de către instituțiile UE. În cazul în care o evaluare la jumătatea perioadei a progresului (până la 31 martie 2024) stabilește că trebuie făcut mai mult pentru a atinge obiectivele prioritare până în 2030, Comisia ar trebui să prezinte o propunere legislativă cu inițiative suplimentare.

Autoritățile UE, naționale, regionale și locale trebuie să pună în aplicare sancțiuni eficiente, și proporționale pentru a reduce riscurile de nerespectare a legislației UE de mediu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri