Statele ONU discută la Geneva despre un nou acord global privind biodiversitatea

Negocierile ONU au început luni la Geneva și în cadrul acestora se urmărește ajungerea la un acord global privind biodiversitatea care să fie aprobat în acest an. 

Aproape 200 de țări urmează să adopte un cadru global pentru a proteja natura până la jumătatea secolului, de distrugerea provocată de umanitate, cu o etapă cheie de 30% protejată până în 2030.

Lumea este în mod clar dornică de acțiuni urgente pentru protejarea naturii. Și nu avem timp de pierdut. Împreună trebuie, în cele din urmă, să oferim un acord cu adevărat istoric, care să ne pună ferm pe calea de a trăi în armonie cu natura”, a declarat Elizabeth Maruma Mrema, secretarul executiv al Convenției privind diversitatea biologică, într-un comunicat de presă, preluat de Frances24.com.

Discuțiile, care se desfășoară între 14 și 29 martie, vor pregăti scena pentru un summit crucial al Națiunilor Unite COP 15 pentru biodiversitate, care urma să aibă loc inițial la Kunming, China, în 2020 și amânat de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus.

Reuniunea de la Geneva va anunța noi date pentru COP 15, care este programat în prezent pentru aprilie – mai, dar este de așteptat să fie amânat din nou.

Potrivit mai multor surse, noile date sunt preconizate de la sfârșitul lunii august până la începutul lunii septembrie.

Discuțiile de la Geneva vor juca un rol crucial în finalizarea unui „cadru transformator ambițios post-2020” care urmează să fie aprobat la COP15.

Un proiect al acestui acord global privind biodiversitatea subliniază aproximativ 20 de ținte pentru 2030, inclusiv ambiția importantă de a proteja cel puțin 30% din habitatele terestre și acvatice ale Pământului.

De asemenea, include obiective privind reducerea cantității de îngrășăminte și pesticide deversate în mediu și reducerea subvențiilor dăunătoare cu cel puțin 500 de miliarde de dolari pe an.

În 2019, un raport al experților ONU în biodiversitate spunea că un milion de specii ar putea dispărea în următoarele decenii, stârnind temeri că lumea intră într-o a șasea eră a dispariției în masă în ultimii jumătate de miliard de ani.

Țările nu au reușit să atingă aproape toate obiectivele de biodiversitate stabilite în 2010.

Și acum, schimbările climatice reprezintă o amenințare în creștere care ar putea agrava toate aceste probleme.

Luna trecută, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU a avertizat că nouă la sută din toate speciile din lume vor fi probabil „în mare risc” de dispariție, chiar dacă încălzirea este plafonată la obiectivul ambițios de la Paris de 1,5 grade Celsius.

Citește și: ONG-uri: România ar putea deveni singurul stat UE care respinge strategia europeană pentru biodiversitate

spot_img

Ultimele știri