Industria de cacao nu își respectă angajamentele de a opri defrișările din vestul Africii și de a elimina cacaua obținută în mod nesustenabil din lanțurile de aprovizionare, conform organizației Mighty Earth.
Marile companii producătoare de ciocolată și guvernele statelor Ghana și Coasta de Fildeș continuă să fie responsabile pentru defrișările a zeci de mii de hectare de teren în ultimul an, în națiuni care obișnuiau să fie acoperite cu păduri tropicale, deși anul trecut și-au luat angajamentul de a opri aceste practici, relatează The Guardian.
Cacaua este o sursă importantă de venit pentru economiile celor două țări, însă pădurile lor tropicale au fost devastate ca urmare a exploatării nesustenabile. Pe măsură ce consumul de ciocolată la nivel global crește, puținele păduri rămase sunt tăiate pentru a face față cererii.
Anul trecut, The Guardian a realizat o investigație care dezvăluia impactul industriei de ciocolată asupra pădurilor din Coasta de Fildeș și Ghana, cele mai mari producătoare de cacao din lume. Defrișările aveau loc inclusiv în păduri protejate și parcuri naționale.
La scurt timp după investigație și după publicarea unui studiu realizat de Mighty Earth, cele două guverne au anunțat că vor opri defrișările și vor replanta pădurile degradate. Apoi, la conferința ONU privind schimbările climatice din Bonn, companiile de cacao și ciocolată care sunt responsabile pentru achiziționarea a 80% din cacaua din Africa de Vest au promis să oprească defrișările.
Însă imagini noi din satelit arată că multe zone noi au fost supuse defrișărilor în ultimul an, în special în Coasta de Fildeș. Doar în regiunea de sud-vest a țării au fost defrișate 13.748 de hectare de pădure în 2018, echivalentul a 15.000 de terenuri de fotbal.
Conform raportului „Chocolate Greenwashing” realizat de Mighty Earth, guvernele nu au oprit defrișările, iar companiile cumpără în continuare cacao de la „producători murdari” care taie ultimele porțiuni de pădure tropicală.
Cele mai grave defrișări au loc în vestul Coastei de Fildeș, în zone ca Goin Debe și Cavally. În ritmul actual, pădurile din Goin Debe vor dispărea complet până în 2071, iar pădurea din Cavally, care este teoretic protejată, va dispărea până în 2061. Țara a pierdut 90% dintre pădurile sale începând cu 1960, când și-a declarat independența.
Fermierii care au continuat să taie copaci au declarat că încă pot să vândă cacaua fără nicio repercursiune.
Cacaua este crescută în special pe parcele mici de teren de către fermieri individuali, care o vând apoi către cooperative și intermediari, care la rândul lor o vând marilor companii. Din această cauză, monitorizarea boabelor de cacao și găsirea sursei inițiale de proveniență este dificilă.
Unii fermieri cred că terenurile defrișate recent produc cele mai bune plante de cacao și nu realizează că tăierea pădurilor tropicale va duce într-un final la mai puține precipitații, afectând recoltele. De asemenea, pădurile adăpostesc o specie de cimpanzei pe cale de dispariție și elefanți de pădure, care sunt în pericol de extincție din cauza pierderii habitatelor.
Foarte puțin din profitul industriei de cacao, în valoare de 100 de miliarde de dolari, ajunge în buzunarele fermierilor. Ei primesc doar 6% din prețul de vânzare a unui baton de ciocolată, iar activiștii avertizează că noile planuri stabilite de cele două țări ar putea agrava situația.