C.E. respinge cererea României de a scuti de certificate de emisii energia pentru Rep. Moldova

Comisia Europeană a respins solicitarea ministrului energiei din România, Sebastian Burduja, de a scuti de la achiziția de certificate de emisii de CO2 producția de energie electrică destinată Republicii Moldova, potrivit unui răspuns al Ministerului Energiei pentru Green Report.

Pe 6 ianuarie 2025, Ministrul Energiei, domnul Sebastian-Ioan Burduja, a purtat o discuție bilaterală în format videoconferință cu Comisarul European pentru Climă, Zero emisii Nete și Creștere Curată, Wopke Hoekstra. Tema centrală a acestei întrevederi a fost identificarea de soluții pentru sprijinirea Republicii Moldova în contextul dificultăților energetice cu care se confruntă, în contextul crizei energetice cauzate de oprirea centralei pe gaze naturale din Transnistria, potrivit informațiilor de la Ministerul Energiei.

România și-a reafirmat angajamentul ferm de a sprijini Republica Moldova în această perioadă dificilă, prin măsuri coordonate atât la nivel bilateral, cât și european. În cadrul discuției, s-au analizat provocările actuale legate de asigurarea necesarului energetic și posibilitățile de cooperare pentru a proteja stabilitatea socială și economică a Republicii Moldova.

Totodată, Ministerul Energiei a propus identificarea unor mecanisme financiare și tehnice suplimentare, inclusiv prin sprijinul Comisiei Europene, pentru a reduce impactul financiar asupra cetățenilor din Republica Moldova.

Una dintre solicitările Ministrului Energiei pentru Comisia Europeană a fost o derogare de la achiziția de certificate de CO2 pentru producția de energie electrică destinată Republicii Moldova, ceea ce ar fi permis Complexului Energetic Oltenia să încheie un contract la un preț bun și cu siguranță mai mic decât prețurile plătite acum pe piața liberă.

Solicitarea a fost respinsă, Comisarul Wopke Hoekstra explicând că s-ar crea un precedent și pentru alte state pe viitor să excepteze costurile legate de plata certificatelor pentru emisiile de CO2, mai arată autoritățile de la București.

Și polonezii au făcut solicitări anterioare în acest sens, inclusiv în contextul crizei din Ucraina, și au fost toate respinse pe această bază.

Totuși, Comisarul Hoekstra a informat că se lucrează la un plan alături Directoratul General pentru Vecinătate și Directoratul General Energie pentru a sprijini Republica Moldova financiar, iar povara costurilor să fie subvenționată din bani europeni.

Sebastian Burduja spunea, într-un interviu pentru Europa Liberă Moldova, că principala solicitare pe care ne-a făcut-o guvernul de la Chișinău și premierul Recean a fost să identificăm capacități de producție din România pentru a putea acoperi deficitul generat de indisponibilitatea centralei pe gaz de la Cuciurgani, estimat la 600 MW. Din acești 600 MW, cam jumătate se pot acoperi din producția proprie dintre Prut și Nistru, cum ar fi cea de la CET-ul din Chișinău.

Transnistria trece printr-o gravă criză umanitară, după ce oprirea furnizării de gaz către centrala de Cuciurgani a determinat autoritățile să sisteze căldura și apa caldă către mare parte a populației. De asemenea, locuitorii din Transnistria se confruntă cu limitări ale furnizării de electricitate și implicit de apă potabilă.

 

#energie #certificateCO2 #transnistria #CE #SebastianBurduja #gaz #Cuciurgani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri